U spomen na 1715. i pobjedu Sinjana nad Turcima, u tom je gradu u nedjelju poslijepodne počela završna utrka 301. Sinjske alke čime završavaju tradicionlane trodnevne alkarske svečanosti.

Slavodobitnik završne utrke 301. Sinjske alke je Tino Radanović koji je u tri trke ostvario ukupno sedam punata, u prvom krugu pogodio je u “dva”, u drugom u “sridu” i u trećem ponovno u “dva”.

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Čestitala mu je i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Sinjske alke, darujući slavodobitniku sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Viteško alkarsko društvo slavodobitnika nagrađuje zlatnom plaketom i s 40.000 kuna.

Alkar Tino Radanović rođen je 1981. godine u Sinju, diplomirani je kriminalist. U alkarskoj povorci debitirao je 2002. godine, a među alkare kopljanike prvi put je odabran 2006. godine. Godinu kasnije postao je slavodobitnik 292. Sinjske alke.

Za 301. Alku natjecalo se 17 alkara kopljanika, utrku je pratilo nekoliko tisuća gledatelja, među kojima i brojni državni dužnosnici, župani i gradonačelnici, crkveni velikodostojnici i veleposlanici. Tradicionalno natjecanje pratili su i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom manifestacije Kolindom Grabar Kitarović.

U svečanoj loži okupili su se i predstavnici najvišeg državnog vrha i ministri u Vladi na čelu s predsjednicom Republike i pokroviteljicom te manifestacije Kolindom Grabar Kitarović. Alku prati i premijer Tihomir Orešković, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Jure Bogdan, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, članovi diplomatskog zbora i mnogi drugi.

Posebno burno, dugim pljeskom, pozdravljen je čelnik HDZ-a Andrej Plenković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vojvoda Vučić pozvao alkare na vitešku i političare na časnu borbu

Uoči otvaranja nadmetanja Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je kako narodu treba vratiti vjeru u bolje sutra a alkarskim je momcima poručio da pokažu ponosno vitešku igru “kako bi podsjetili one koji su u borbi za vlast da časno vode tu borbu”.

“A oni kojima će narod dati povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima da vladaju savjesno i odgovorno vodeći se vredotama naših predaka. Neka im glavni cilj bude slobodna, gospodarski oporavljena i prosperitetna Hrvatska u kojoj će svi njezini građani imati pravo živjeti dostojanstvenim životom. Samo takvi ljudi mogu biti birani i voditi nam jedinu Hrvatsku”, kazao je.

Vučić je rekao kako kriza kao rak izjeda hrvatsko društvo, ali svjedočili smo, kaže  i krizi morala gdje je bila važna samo briga za osobni probitak.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

“Zar je moguće da smo zemlju, koju smo krvlju branitelja obranili, doveli do demografskog, gospodarskog i državotvornog rasula”, zapitao se.

Vučić je posebno spomenuo hrvatske branitelje u koje se, kaže, svi zaklinju kad ih trebaju, a u stvarnosti ih politika gura na kraj.

“Hrvatski branitelji su u Domovinskom ratu, s krunicom oko vrata, svojim životom i žrtvom branili Hrvatsku pod zapovjedanjem prvog hrvtskog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška”, rekao je.

Stoga, rekao je, podržava predsjednicu Republike, tehničku Vladu, ministarstva vanjskih poslova i hrvatskih branitelja u obrani branitelja od progona, zaštiti njihova digniteta i slobode.

Vučić je poseban pozdrav uputio i hrvatskim generalima zatočenim u Haagu koji su nepravomoćno osuđeni, a jedina im je krivica, kako je rekao, to što su branili svoj dom i svoj hrvatski narod u BiH.

Prisjetio se i velikana hrvatske povijesti od Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, preko Stjepana Radića do kardinala Alojzja Stepinca.

Proglašavajući 301. alku otvorenom alkarima je poželio “čvrstu desnicu i oko sokolovo”.

U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja, a cilj je kopljanika koji juri na konju i gađa kolut s četiri prazna polja, u tri trke osvojiti štoviše ‘punata’. Najviše bodova donosi pogodak ‘ u sridu’.

Prije Alke, koja je uvijek u nedjelju početkom kolovoza, trče se prednatjecanja u petak i subotu, Bara i Čoja.

Uoči Sinjske alke tradicionalni prijem u Alkarskim dvorima

Svečani prijem uoči 301. Sinjske alke u nedjelju je upriličen u Alkarkim dvorima, gdje je predsjednici Republike i pokroviteljici Alke Kolindi Grabar-Kitarović čelništvo Vitešog alkarskog društva (VAD) predalo prigodni dar u povodu ovogodišnje Alke.

Prijemu u Alkarskim dvorima nazočili su i predjednici Hrvatskog sabora i Vlade Željko Reiner i Tihomir Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog županijskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Među nazočnima su bili i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, madbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić i dr., kao i predstavnci dilomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće potojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine.

“Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava žiovot naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja,” rekao je Jukić.

Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao “pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom,” rekao je. “Na ovim povijesnim uzbirkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu,” istaknuo je Jukić.

Po njegovim riječima, simbolika Alke i poruka koju ona odašilje utjecale su na stvaranje kolektivnog identiteta stanovnika cetinskog kraja te doprinijela stvaranju pozitivnog domoljubnog naboja.

“Toga je bio svjestan i prvi hrvatski predsjednik i počasni alkarski vojvoda Franjo Tuđman, koji je na Alci u Sinju naglasio: ‘Da nije bilo Sinjske alke i tradicije koju ona simbolizira, ne bi mi danas imali slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.'”

Prije prijema u Alkarskim dvorima, predsjednica Republike Grabar-Kitarović je posjetila je Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske u kojoj će se 25. rujna održati središnja proslava obilježavanja 300. godišnjice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.