Deseci ljudi ozlijeđeni su u petak u Bagdadu kada su pristaše šijitskog svećenika Moktade Sadra nakratko zauzele ured premijera smješten u Zelenoj zoni, u kojoj se nalaze vladine zgrade i veleposlanstva.

Moćni šijitski vođa upozorio je protiv pokušaja blokiranja “mirnih prosvjeda”. Sadr je izrazio potporu onome što je nazvao “mirni spontani revolt”.

“Niti jedna stranka nema pravo ovo sprječavati. Inače će revolucija dobiti drugu formu”, kazao je šijitski vođa koji već tjednima traži reforme i jačanje borbe protiv korupcije  i nepotizma.

Unatoč suzavcu, šok granatama i pravim mecima, prosvjednici su se probili u ured premijera. Nije jasno gdje se on u tom trenutku nalazio.

Prosvjednici su proveli nekoliko sati u zgradi u kojoj je kabinet premijera. Na kraju su se iz ureda povukli, a snage reda potisnule su gomilu prema jednom od glavnih mostova u Bagdadu.

Ozlijeđeno je najmanje 58 ljudi, među kojima i pripadnici snaga sigurnosti, doznaje se iz sigurnosnih i zdravstvenih izvora.

Malo poslije ovoga u Bagdadu je uveden policijski sat.

Pristaše šijitskog vođe Sadra prosvjedovali su stoga što parlament nije odobrio nepolitički kabinet, ali i zato što vlada nije uspostavila sigurnost nakon vala bombaških napada koje je počinila teroristička Islamska država.

Iračka politička kriza izbila je u veljači kada je premijer Haider al-Abadi objavio planove o uspostavi kabineta vlade koju bi činili neovisni tehnokrati, prijeteći da će iskorijeniti sustav političkog patronstva koji je javnu administraciju učinio podložnom korupciji.

Sadr navodi da podupire Abadijev plan te je optužio druge političke skupine da blokiraju reforme iz uskih vlastitih interesa.

Komentiraj