„Mirovni plan UN-a za Siriju označava veliku prekretnicu u naporima da se dođe do završetka sukoba“ naglasio je državni tajnik SAD-a John Kerry. Istaknuo je kako mirovni plan daje sirijcima pravi izbor –između rata i mira, navodi BBC.

U donešenoj rezoluciji, koja je jednoglasno prihvaćena u Vijeću sigurnosti UN-a, navodi se raspored formalnih razgovora i zajedništva vlade kroz narednih šest mjeseci. Međutim, rezolucija ne spominje buduću ulogu sirijskog predsjednika Bashar al-Assad-a.

Premda su zapadne zemlje apelirale za njegov odlazak s vlasti, Kina i Rusija su se izjasnile kako njegov odlazak nije preduvjet za mirovne pregovore a sirijski ambasador, Bashar Jaafari iskazao je želju za Assad-ovim odlaskom.

Dio rasporeda jednoglasno prihvaćene Rezolucije uključuje:

  1. Pozive za primirje i formalne razgovore o političkoj tranziciji-početak siječnja
  2. Grupe i savezi poznati kao „teroristi“ su isključeni (IS, al-Nusra Front)
  3. Akcije obrane i napada protiv terorističkih grupa, nastavak zračnih napada (US, Rusija)
  4. Podnošenje izvješća glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moon-a o stanju i prekidu vatre
  5. Vjerodostojno i ne-sektaško upravljanje koje će se uspostaviti u periodu od šest mjeseci
  6. Slobodni i pošteni izbori pod nadzorom UN-a koji će se održati u roku od 18 mjeseci

To su neke od stavki u rasporedu Rezolucije koja predviđa razgovore između sirijske vlade i opozicije početkom siječnja.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rezolucijom moguće postići sporazum o jedinstvu vlasti za Siriju u roku od šest mjeseci.

Plan utvrđuje raspored UN-ova nadzora, izbore u roku od 18 mjeseci, te naglašava da će sirijski narod odlučiti o budućnosti svoje zemlje.

Plan također poziva na prekid vatre, ali tu je i neslaganje oko toga koja bi oružana skupina trebala biti označena kao teroristi i samim time isključeni iz bilo kojeg razgovora ili primirja.

Sirijski rat, koji ide prema svojoj petoj godini, ubio je više od 250.000 ljudi a raseljeni su milijuni, kaže UN.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.