22:20 – Šef opozicijskih Novih demokrata Antonis Samaras upravo je podnio ostavku zbog loših rezultata referenduma. Na tu objavu Sintagmom se pronio uzvik oduševljenja.

22:00 – Obrađeno je 70 posto glasova. Opcija “za” ima 38,50 posto, a opcija “protiv” 61,50 posto potpore.

21:45 – Grčka je na referendumu većinom glasovala protiv prijedloga strogih mjera štednje međunarodnih vjerovnika i time napravila “korak prema izlasku iz eurozone”, izjavio je Aleksej Likačev, zamjenik ruskog ministra financija.

21:10 – Zamjenik grčkog ministra financija objavio je kako je Grcima zabranjeno podizati gotovinu iz vlastitih sefova u bankama.

20:45 – Obrađeno je 50 posto glasova. Opcija “za” ima 38,79 posto, a opcija “protiv” 61,21 posto potpore.

20:20 – Ukupno je obrađeno 33.9 posto biračkih glasova u Grčkoj. Od prebrojanih 2.8 milijuna glasova, 60.92 posto glasalo je ne, 39.08 posto glasalo je za. Mada je ovo tek nešto više od trećine glasova, slavlje na ulicama Atene već je počelo.

20:00 – Obrađeno je 30 posto glasova. Opcija “za” ima 39,31 posto, a opcija “protiv” 60,69 posto potpore.

19.30 – Obrađeno je 16 posto glasova i sada je sve izvjesnije da je pobijedila opcija ‘ne’. Čak 60,29 posto ljudi stalo je u Tsiprasa

Na grčkome referendumu zasad vodi glas ‘protiv’, pokazuju posljednja ispitivanja mišljenja javnosti objavljena u nedjelju nakon zatvaranja birališta.

Reuters javlja kako nema izlaznih anketa na referendumu koji su mnogi prikazali kao grčko biranje između izlaska iz eurozone i ostanka, a u kojem je grčka ljevičarska vlada pozvala sunarodnjake da glasaju protiv.

Po anketi triju agencija GPO, Metron i MRB čini se da su Grci poslušali Sirizu te da za tri postotna boda vodi ‘Ne’.

 

  • Na grčkome referendumu zasad vodi glas ‘protiv’
  • Prema anketama se čini da su Grci poslušali Sirizu te da za tri postotna boda vodi ‘Ne’

 

Grčka je nedjeljnim referendumom odlučivala o svojoj budućnosti i sudbini prve vlade radikalne ljevice u EU-u, a analitičari ocjenjuju da će Grci svojom odlukom odlučiti i o sadašnjem funkcioniranju europskih institucija.

Gotovo 10 milijuna grčkih birača počelo je glasovati nakon što su birališta otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu.

Referendum je proveden nakon pet mjeseci neuspješnih pregovora između vlade Aleksisa Ciprasa i vjerovnika EU-a, MMF-a i ECB-a. Grčka je 30. lipnja i službeno prestala otplaćivati dugove.

Komentiraj

FOTO:Nina Djurdjevic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.