Talijanski premijer Matteo Renzi osudio je u srijedu planove Austrije da zaustavi migrantski val jačanjem pograničnih kontrola na alpskom prijelazu Brenner između Italije i Austrije.

Austrijski plan je “besramno protivan europskim pravilima, a također je protivan povijesti, kao što ide i protiv logike i protiv budućnosti”, navodi se u Renzijevoj izjavi postavljenoj na njegovoj internetskoj stranici.

Renzi je objavio brojke prema kojima broj migranata koji je stigao u Italiju preko Mediterana ove godine nije veći nego li u istom razdoblju 2014. i 2015., ustvrdivši da one pokazuju da je uzbuna oko migracije “pretjerana”.

Austrija planira krajem svibnja ili početkom lipnja početi sa strožim kontrolama na glavnom graničnom prijelazu s Italijom, jer očekuje da će tada stizati 500 migranata dnevno, objavio je u srijedu list Tiroler Tageszeitung.

Žičana ograda bit će podignuta u dužini do 400 metara na planinskom graničnom prijelazu Brenner kako bi se migranti usmjeravali na kontrolne točke, piše taj regionalni list pozivajući se na policijske izvore.

Kamioni i automobili morat će usporiti na 30 kilometara na sat i bit će pregledani, što će otežati promet na jednom od glavnih pravaca za prijevoz tereta.

Zaustavljat će se i vlakovi koji preko Brennera ulaze iz Italije u Austriju, prenosi list.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.