Sjedinjene Države i Egipat pokrenuli su u nedjelju “strateški dijalog”, prvi otkad su njihovi odnosi zahladili 2013.

Unatoč strahovima američkih zastupnika da Egipat loše stoji po pitanju demokratskih reformi, ta zemlja i dalje je jedan od najbližih saveznika Washingtona kada se radi o sigurnosti u regiji.

“Današnje pokretanje strateškog dijaloga je ozbiljna prilika da dvije strane analiziraju različite elemente egipatsko-američkih odnosa, na političkom, vojnom i ekonomskom planu te procijene te odnose u svim aspektima”, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri u govoru na početku susreta.

On je izrazio nadu da će dijalog produbiti bilateralnu suradnju dviju zemalja.

Odnosi Washingtona i Kaira su zahladili nakon što je bivši predsjednik Mohamed Mursi svrgnut vojnim pučem 2013., nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vlasti. Odnosi su se poboljšali s dolaskom njegova nasljednika Abdela Fataha al-Sisija.

Američkom državnom tajniku Johnu Kerryju sastanak u Egiptu prva je etapa nove bliskoistočne turneje.

Kerry supredsjeda sa Šukrijem “strateškim dijalogom” koji je posljednji put održan 2009., a predviđen je i njegov razgovor s predsjednikom al-Sisijem.

Egipatska diplomacija vidi u “strateškom partnerstvu zajednički interes u promicanju napretka, stabilnosti i borbe protiv zajedničke prijetnje koju predstavlja međunarodni terorizam”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.