Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja u četvrtak nakon ljetne stanke odlučuje o preimenovanju Trga maršala Tita, gradski zastupnici većinom glasova odbili su prijedlog zastupničkog kluba Sandre Švaljek i HSLS-a da se ta točka izostavi s današnjeg zasjedanja.

Na početku sjedice Švaljek je zatražila da se točka o preimenovanju izostavi s današnjeg zasjedanja rekavši da je ponuđeno vrlo površno obrazloženje.

Obrazloženje, ako ga usporedimo sa sličnim obrazloženjima, po svojoj površnosti bitno odstupa od postojeće prakse, istaknula je dodavši da se zalaže da se na nacionalnoj razini odluči da li je to nadležnost lokalne vlasti. Također nije jasno bi li ova odluka značila da se niti jedna ulica ili trg ne bi trebala zvati imenom Josipa Broza Tita. Napomenula je i da je 1946. godine taj Trg preimenovan dekretom te se zauzela za referendum o tom pitanju kao najdemoratskijem rješenju. Za odbijanje tog prijedloga glasovalo je 26 od 50 nazočnih zastupnika.

Inače, uoči sjednice gradonačelnik Milan Bandić izjavio je kratko kako simbole totalitarnih sustava treba ostaviti povjesničarima te se treba okrenuti budućnosti.

Nakon usvajanja dnevnog reda sjednica je nastavljena aktualnim satom na kojem zastupnici postavljaju pitanja vezana uz funkcioniranje grada.

Komentiraj