Nakon što su se u Saboru zahuktale prozivke na račun Olivera Frljića u sklopu rasprave o financijskom izvješću javnih ustanova u kulturi, intendant riječkog nacionalnog kazališta je poručio –

“Nalazi Državne revizije, koji su otkrili poražavajuće rezultate poslovanja riječkog HNK odnose se na kalendarsku godinu 2013. Ukoliko već Domoljubna koalicija i njihov koalicijski partner Most žele huškati javnost protiv aktualnog vodstva HNK Rijeka, onda ih moramo podsjetiti da se nalaz Revizije odnosi na vrijeme u kojem je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković, a poslovna ravnateljica Ana Lučić.

Nova uprava je započela s radom 1. rujna 2014. pa ni na koji način ne može biti odgovorna za financijske dubioze i nezakonitosti u poslovanju u 2013. godini. Za takav zaključak bilo bi dovoljno položiti test iz matematike u prvom razredu osnovne škole. Za doprinos izradi proračuna Republike Hrvatske zastupnici Strenja-Linić bit će ipak potrebne ponešto više kvalifikacije.”

Oliver Frljić je istaknuo kako je njegova uprava, suprotno tvrdnjama zastupnice MOST-a Ines Strenje Linić, godinu i pol dana mandata potrošila na saniranje dugova i uklanjanje nepravilnosti koje je naslijedila, a s time je krenula i prije nalaza državne revizije. Na pitanje hoće li se odazvati njezinom pozivu da se pred Saborom očituje o izvršenju preporuka revizora, Frljić je odgovorio kako za time nema potrebe jer su poštujući sve rokove Državnog ureda za reviziju, Područnog ureda Rijeka, predložili dinamiku konačnog uređivanja poslovanja Kazališta, što je Ured prihvatio, piše portal Jutarnji.

“No, ukoliko bude potrebe da dolazim u Sabor, doći ću jer, za razliku od predsjednice RH, Tomislava Karamarka i onih koji su ih kršili, ja poštujem zakone ove države” – rekao je Frljić.

Nakon toga je predočio raskid ugovora o najmu stana koji je kazalište godinama unajmljivalo od Ines Strenje Linić. Dokument je iz 2007. godine koji je potpisala bivša intendantica Matošević Orešković, a prema riječima intendanta Frljića, taj je aranžman trajao od 2003. godine.

“Krije li se još nešto u pozadini ovoga iznenadnog nekompetentnog interesa Ines Strenje Linić za HNK u Rijeci pitali smo se uvidom u arhiv Kazališta gdje smo, gle čuda, pronašli i ugovor o njenim poslovnim vezama s jednom od bivših uprava Kazališta kojemu je ona godinama iznajmljivala svoj trosobni stan u centru Rijeke” dodao je Frljić. Nije imao podatak za koliki je iznos njezin stan bio iznajmljivan ali je rekao kako je određena financijska korist svakako postojala, prenosi Jutarnji.

Jedna od prvih Frljićevih odluka kada je preuzeo riječki teatar bila je prekid s praksom iznajmljivanja stanova od privatnih osoba, među kojima je bila i bivša intendantica Matošević Orešković. Nadi Matošević Orešković u međuvremenu je HNK dalo izvanredni otkaz zbog kršenja ugovora o radu, no Ines Strenja Linić u Saboru je prozvala Frljića da “imenuje ravnateljicu drame koja također ima stanovitih postupaka kontra zakonu“.

“I u 2014. se ponovo zapošljavaju ljudi s neodgovarajućom kvalifikacijom na pripadajuća radna mjesta”, kazala je Strenja Linić za vrijeme saborske rasprave, no Frljić je za te tvrdnje rekao kako su besramna laž. Podsjetio je kako je od početka stupanja na dužnost nova uprava bila izložena nizu anonimnih prijava i inspekcija koje nisu otkrile niti jedan jedini slučaj zapošljavanja bez potrebnih kvalifikacija i mimo procedure.

“Utužive objede na račun ravnateljice Hrvatske drame vjerojatno potiče riječki potrčko Ines Strenja Linić, notorni samoprozvani kritičar i koreograf, pa i dramaturg Zvonimir Peranić, amater suspektne pismenosti koji već godinama terorizira riječku plesnu i kazališnu scenu u očajničkom naporu da dograbi neku relevantniju ulogu na riječkoj kulturnoj sceni, možda i u Kazalištu, recimo Baletu, što nikako da mu uspije upravo stoga jer nema adekvatne kvalifikacije – poručio je Frljić.

 

Komentiraj