Iako Google već godinama radi na projektu vozila s auto-pilotom, a odnedavno testira i prototipove vlastitog robotiziranog automobila, javnost nije znala da je ovaj IT gigant osnovao auto-kompaniju.

151833299755c08627300e0554156527_v4_big
Prototip Google električnog vozila sa auto-pilotom

Guardian otkriva kako je firma pod imenom Google Auto formirana još 2011. kad su započeli testovi na robotiziranim Lexusovim SUV vozilima. Prije toga, za istraživanje i razvoj tehnologije samoupravljajućih automobila Google je koristio Prius druge generacije.

Pod okriljem firme Google Auto, 23 Lexusa opremljena su sustavima za “vožnju bez vozača“, kako bi u sljedećih nekoliko godina ovi automobili bili podvrgnuti testovima na kalifornijskim prometnicama ali i u gradu Mountain View, gdje je i sjedište kompanije Google.

Guardian smatra kako je osnivanjem posebne auto-kompanije Google želio zaštititi sebe od eventualnih tužbi i plaćanja odštete ako bi robotizirani automobili prilikom test vožnje na javnim prometnicama izazvali saobraćajnu nesreću.

U međuvremenu, Google je u lipnju započeo u Kaliforniji testiranje vlastitog automobila s auto-pilotom, dvosjeda veličine Smart-a s pogonom na zadnje kotače i elektromotorom snage 20-30 kWh.

Komentiraj

FOTO:Google
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.