U parku prirode Medvednica u nedjelju je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović obišao novouređenu špilju Veternicu, čije uređenje je sa 1,7 milijuna kuna financiralo Ministarstvo u okviru Projekta integracije u EU natura 2000.

U okviru projekta uređenja posjetiteljske infrastrukture špilje Veternica obnovila se pristupna staza špilji, uredilo se dječje igralište i plato ispred špilje. U špilji su postojeća rasvjetna tijela zamijenjena novom LED rasvjetom, postavljeni su video nadzor i infracrvene kamere te se uveo sustav detektiranja pokreta i audio sustav.

Ministar Dobrović istaknuo je kako je siguran da će uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice doprinijeti tome da još više građana u Parku prirode Medvednica provodi svoje slobodno vrijeme. “Iznimno mi je zadovoljstvo što sam danas na Medvednici, toj prirodnoj oazi na korak od Zagreba. To je bogatstvo kakvo ima malo koja metropola u svijetu i u kojemu trebamo što više uživati”, istaknuo je Dobrović. Izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu u Parku prirode Medvednica raste broj posjetitelja i rekao kako se nada da će ovdje u buduće još više građana provoditi svoje slobodno vrijeme. “Siguran sam da će tome doprinijeti i uređenje posjetiteljske infrastrukture špilje Veternice koje je Ministarstvo financiralo sa 1,7 milijuna kuna. Ovo je atrakcija koju doista vrijedi posjetiti, a mislim da je najbolja pozivnica činjenica da se ulaz u špilju nalazi doslovno na 9 kilometara udaljenosti od Trga bana Jelačića”, istaknuo je Dobrović.

Ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari rekla je kako se ulaganjima u infrastrukturu posjetiteljima osiguravaju novi sadržaji ali istovremeno omogućuje bolja kontrola i zaštita u parku. Istaknula je i kako su u zadnjim pripremama kapitalnog projekta centra za posjetitelje Medvedgrad čija se vrijednost procjenjuje na oko 30 milijuna kuna i koji će ovog ljeta prijaviti na EU fondove. “Sve to doprinijet će ostvarenju našeg cilja – a to je održivi razvoj Medvednice”, poručila je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić Limari.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj. Za posjetitelje je otvoreno prvih 380 metara špilje. Špilja sadrži vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca te brojne druge atrakcije. Za nju se može reći da je najstariji arheološki lokalitet Zagreba. U toj špilji su tijekom povijesti boravili neandertalci, rimski vojnici i ljudi iz srednjeg vijeka. U Veternici su svoje tragove ostavile i druge davno izumrle životinje poput špiljskog lava, leoparda i špiljske hijene.

U špilji Veternici zabilježeno je čak 18 vrsta šišmiša, a njih 12 stalno u njoj zimuje. Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.