Iz ORaH-a su u nedjelju pozdravili poruku pape Franje, koji je u enciklici “Laudato si”pozvao bogate države svijeta da poduzmu konkretne korake i zaustave klimatske promjene, upozoravajući da u suprotnom čovječanstvu prijeti velika opasnost.

[quote_box_center]

  • Iz ORaH-a su u nedjelju pozdravili poruku pape Franje koji je pozvao bogate države svijeta da poduzmu konkretne korake i zaustave klimatske promjene
  • u enciklici “Laudato si” upozorio je da u suprotnom čovječanstvu prijeti velika opasnost

[/quote_box_center]

“Pozdravljamo potporu i doprinos pape Franje raspravi o potrebi redefiniranja socijalnog i gospodarskog napretka te postavljanje borbe protiv globalnih klimatskih promjena na vrh političkog dnevnog reda. Papina enciklika ne govori samo o ekologiji, nego i o održivom razvoju, odnosno o široj povezanosti gospodarstva i okoliša s društvenom pravdom”, ističu iz ORaH-a u priopćenju.

Napominju kako je enciklika objavljena u vrijeme sve veće globalne potpore borbi protiv klimatskih promjena političke i ekonomske elite, o čemu svjedoči i izjava o klimatskim promjenama sastanka skupine G7 te novi smjer skretanja ulaganja (eng. divestment) od fosilnih industrija koji uzima sve više maha u SAD-u i Europi.

“Moramo se boriti protiv klimatskih promjena jer je to i borba za pravednost, zaštitu siromašnih i stvaranje novog osjećaja moralnosti pri rješavanju sadašnjih, ali i budućih ekonomskih, društvenih i okolišnih izazova. Gospodarstvo moramo vratiti u službu interesa društva, a ne pukog ostvarivanja profita i rasta kao cilja za sebe”, kažu u ORaH-u.

Nadolazeći globalni dogovor

Navode i kako će enciklika iz Vatikana doprinijeti i pripremi nadolazećeg globalnog dogovora o borbi protiv klimatskih promjena – COP21 u Parizu, a nadaju se i u domaćim nacionalnim politikama, pa tako i u Hrvatskoj. “Politika Vlade RH, kako bivše, tako i sadašnje, zagovara potpunu suprotnost onome o čemu govori Papa u enciklici, kao što su, primjerice, projekti Plomin C na ugljen i bušenje nafte u Jadranu, što definitivno ne vodi u smjeru održivog razvoja”, tvrde u ORaH-u.

Upozoravaju kako klimatske promjene imaju direktne posljedice u Hrvatskoj, jer smo svjedoci zagađenja zraka, voda i zemlje, ponajviše od strane fosilnih industrija, ali i zbog neadekvatnog zbrinjavanja otpada. “Crpljenje nafte iz Jadrana i izgradnja termoelektrana na ugljen direktno ugrožava staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta, direktno šteti ljudskom zdravlju i neopravdano ugrožava važnu gospodarsku granu Hrvatske – turizam, odnosno izvor direktnih prihoda mnogih građana. Sve to smanjuje kvalitetu života, povećava nejednakost i uništava društvo”, ističu u ORaH-u.

Komentiraj