Američka uprava za sigurnost u prometu (NHTSA) objavila je kako bi mogla priznati status vozača računalu koje upravlja vozilom, otvarajući tako put uvođenju vozila s autopilotom u promet.

U odgovoru na zahtjev tehnološkog diva Googlea, NHTSA navodi da su sadašnji propisi koji uređuju tko je vozač zastarjeli.

“Suglasni smo s Googleom da vozila s autopilotom neće imati vozača u tradicionalnom smislu”, navodi se u odgovoru kojeg je objavila vladina agencija.

Prema važećim propisima vozač je “osoba koja sjedi odmah iza upravljačkog kontrolnog sustava u vozilu” no Google ističe da je pravilo besmisleno u slučajevima vozila bez volana ili pedala.

“Ukoliko u vozilu nema čovjeka koji njime upravlja razumnije je definirati vozača kao ‘ono’ što vozi”, navodi NHTSA.

“U ovom slučaju oprema motornog vozila njime upravlja”, navodi se u pismu.

I nakon pozitivnom mišljenja nacionalne uprave svaka pojedina američka savezna država sama odlučuje mogu li se Googleova vozila s autopilotom kretati njihovim cestama.

Komentiraj

FOTO:Arhiva Nacionala
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.