Australski premijer, konzervativac Malcolm Turnbull, uvjeren je da će moći sastaviti vladu unatoč tome što njegova stranka nije  jasno pobijedila na parlamentarnim izborima u subotu, prenosi BBC.

Liberalno-nacionalna koalicija desnog centra vodi sa 74 mjesta i nedostaju joj dva da bi dobila većinu u  parlamentu od 150 mjesta.

S još uvijek nepotpunim rezultatima ne može se zaključiti tko je pobjednik izbora na koje je bilo pozvano 15,6 milijuna birača u Australiji gdje je glasanje obavezno.

Oporbeni čelnik laburista Bill Shorten vodi sa 66 mjesta i tvrdi da je tijesan rezultat pobjeda politike njegove stranke, prenosi agencija dpa.

Laburisti su znatno poboljšali svoj rezultat u odnosu na izbore iz 2013. godine, piše BBC.

“Jedno je sigurno, laburisti se vraćaju”, ustvrdio je Shorten.

Australija bira svih 150 mjesta u donjem Predstavničkom domu i 76 mjesta u gornjem domu, Senatu. To je prvi put u više desetljeća da se biraju zastupnici za sva mjesta u oba doma.

Odluku o raspuštanju oba doma donio je premijer Turnbull u svibnju optužujući beskompromisne neovisne zastupnike u gornjem domu, Senatu, za blokiranje reformi. Turnbull je u petak rekao da se manjim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima laburista u lijevom centru, ne može vjerovati kada je posrijedi oporavak gospodarstva.

Konzervativni čelnik ocijenio je da će ishod izbora biti tijesan i pozvao birače da ne budu “kavaliri”. Njegova koalicija suočena je s golemim izazovom laburista, neovisnih kandidata i manjih stranaka poput Zelenih koji bi mogli osvojiti dovoljno mandata da odrede omjer snaga u Senatu ili izazovu formiranje manjinske vlade u donjem domu.

Na ishod izbora mogla bi utjecati i nova stranka senatora Nicka Xenophona, kao i stranke krajnje desnice poput Jedne nacije Pauline Hanson poznate po protuimigrantskoj i protumuslimanskoj politici.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.