Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović u Korčuli je u subotu navečer u dvorani Centra za kulturu započeo četvrti međunarodni korčulanski Barokni festival koji će se održavati do 12. rujna.

Na festivalu će nastupiti najprestižniji svjetski i domaći ansambli i solisti, specijalisti za baroknu glazbu: Vokalni ansambl Antiphonus (Hrvatska), Zagrebački gitaristički kvartet(Hrvatska), New Trinity Barock(SAD), B;Rock(Belgija), Hrvatski barokni ansambl(Hrvatska), Catherine Mackintosh (Velika Britanija), Laura Vadjon(Hrvatska), Dmitrij Sinkovski (Rusija), Mary Elenn Nesi (Grčka), Matija Dedić (Hrvatska), Matej Meštrović i ansambl Sudar Percussion (Hrvatska).

U ime predsjednice RH pozdravnim riječima je sudionike pozdravio njezin izaslanik, saborski zastupnik i akademski glazbenik Frano Matušić, koji je naglasio neupitne umjetničke vrijednosti ovog festivala koji Korčulu svrstava u glavno odredište kulturnog turizma.

Pozdrave u ime predsjednika Hrvatskog Sabora prenio je saborski zastupnik Mladen Marelić spomenuvši unapređenje turizma i izrazivši zadovoljstvo što i Korčula i Hrvatska bilježe vrlo dobre turističke rezultate. U ime domaćina, korčulanski je gradonačelnik Andrija Fabris napomenuo kako bogata korčulanska kulturna i glazbena tradicija kao i impresivna arhitektura srednjovjekovnog građa idealan su spoj koji rezultira festivalom značajnim za ucrtavanje Korčule na kulturnu kartu svijeta.

“Koncertima ćemo promovirati korčulanske crkve kao spomenike kulture u kojima će se i održavati koncerti”, kazao je gradonačelnik Fabris.

Na svečanom je otvaranju uz saborskog zastupnika Branka Bačića bio i Pero Lozica, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika.

 

  • Svečano otvaranje festivala je započelo izvođenjem Barokne viteške igre s mačevima Moreške, koju su novom koreografijom i glazbom Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera izveli članovi KUD Moreška iz Korčule, čime su ugodno iznenadili brojnu publiku i sudionike festivala, jer su morešku izveli sporijim pratećim ritmom restaurirane glazbe, što je u redovnim nastupima moreške nepoznato.

 

Nakon otvaranja, festival se nastavio u katedrali Svetog Marka koncertom Vokalnog ansambla Antiphonus i Hrvatskog baroknog ansambla, uz Catherine Mackintosh iz Velike Britanije, koja je uz violinu izvela Royal Birthday, djelo G.F.Handela i H.Purcella.

U nedjelju u 21 sat festival se nastavlja u Franjevačkom samostanu na otoku Badija, gdje će Vokalni ansambl Antiphonus izvoditi Lamentacije (O.di Lasso i G.de Machaut), u ponedjeljak u katedrali sv. Marka u Korčuli imaju koncert Laura Vadjon i Hrvatski barokni ansambl. U crkvi Svih Svetih 8.9. nastupa Zagrebački gitaristički kvartet, 9.9.u crkvi sv. Nikole New Trinity Barock (SAD), 10.9. u katedrali sv. Marka je koncert B Rock (Belgija), Dmitrij Sinkovski(Rusija) i Mary Ellen Nesi (Grčka). U petak, 11.9. na trgu ispred katedrale sv. Marka nastupa Matija Dedić. Festival završava u subotu, 12.9. koncertom Mateja Meštrovića i Sudar Percussion (Hrvatska) u ljetnom kinu.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.