Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine završili su u srijedu posjet Beogradu, gdje im je domaćin bio srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a poruke nakon službenih razgovora su da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti, te da su iskreni odnosi, povjerenje i pomirenje, ekonomska suradnja i zajednički infrastrukturni projekti ključni za budućnost regije.

“Konačno se šalju poruke kakve treba poslati, da nema boljeg života bez sigurnosti i stabilnosti, a toga nema bez pomirenja, bez lidera koji su spremni pružiti ruku jedni drugima da se ubrzaju ti procesi, da se stvari definitivno smire, da nakon stotinu godina ratova i nesreća konačno imamo stotinu godina mira. Obećavajuće”, ocijenio je za Al Jazeeru posjet Beogradu bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

 

  • Ocjena Aleksandra Vučića i članova Predsjedništva BiH je da su današnjim posjetom i razgovorima otvorili put u korist građana, s kojeg neće biti povratka, uz uvjerenost da su “započeli veliki posao”, te da će se “dalje ići u pravom smjeru”.

 

“Krenuli smo putem s kojeg nema natrag, putem od kojeg će velike koristi imati građani Srbije i BiH. Uvjeren sam da ćemo naći dovoljno razloga i načina da unaprijedimo našu ekonomsku suradnju i da ćemo iskreno govoriti o svim problemima prošlosti, razmišljajući o tome kako da, prije svega, gradimo dobru budućnost za sve nas”, naglasio je srbijanski premijer.

Premda su političke poruke četvorice sugovornika bile u prvom planu, tema razgovora bili su i zajednički elektroenergetski projekti, dogovori kako što bolje prodati inozemnim gostima turističku ponudu regije, te unaprijediti ekonomsku suradnju – od infrastrukture i vojne industrije, do “sveukupnog ekonomskog napretka”.

“Meni je primarni zadatak da ne radimo nikakve pauze nakon ovoga, već da ubrzanom dinamikom gradimo što je moguće višu razinu suradnje i prijateljstva dviju država”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Izetbegović je uvjeren da je okrenuta “nova stranica u odnosima država i naroda”.

“Proces koji smo Vučić i ja pokrenuli prije dva mjeseca, a koji je nedavno doživio krizu, stavili smo na pravi put. Sasvim sam siguran da će ići u pravom smjeru”, ocijenio je Izetbegović.

Za srbijanskog člana bosanskohercegovačkog trojnog vodstva Mladena Ivanića posjet Srbiji “sigurno je ozbiljni pomak u odnosima dviju zemalja, ali i podizanje standarda u cijeloj regiji”.

“Nakon današnjeg posjeta, koji je došao u pravom trenutku, nakon teških događaja, mislim da će se otvoriti jedan novi put za bolje odnose”, očekuje Ivanić.

Nakon današnjih službenih razgovora za rujan je najavljena zajednička sjednica srbijanske vlade i Vijeća ministara BiH, te posjet predsjednika Tomislava Nikolića Sarajevu, najvjerojatnije u listopadu.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.