Protivnici socijalističkog čelnika Venezuele Nicolasa Madura blokirali su u petak autoput u Caracasu, a aktivisti su taj čin prozvali početkom uličnih prosvjeda protiv vladajućih socijalista.

“Danas smo se u Venezueli probudili s blokiranim cestama”, rekao je zastupnik oporbe Miguel Pizzaro, okružen gomilom ljudi na autocesti koja prosvjeduje protiv, kako tvrde, ovotjednog Madurovog skretanja u “diktaturu”.

Oporba je Madura prozvala diktatorom u četvrtak, nakon što je Vrhovni sud prisvojio funkciju Kongresa i doveo na vrhunac političke napetosti u toj zemlji pogođenoj teškom recesijom, ogromnom inflacijom i nestašicama osnovnih potrepština.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad al-Hussein u petak je pozvao Vrhovni sud te južnoameričke države da ponovno razmotri svoju odluku o preuzimanju zakonodavnih moći, te predsjednika Madura da dopusti mirno zasjedanje sabora.

“Dioba vlasti je ključna za funkcioniranje demokracije, a održavanje demokratskih prostora otvorenim za osiguravanje zaštite ljudskih prava”, priopćio je al-Hussein.

Glavni tajnik Organizacije američkih zemalja (OAS) osudio je u četvrtak “državni udar” u Venezueli, gdje predsjednik Nicolas Maduro sada ima u rukama sve ovlasti nakon odluke Vrhovnog suda da si prisvoji ovlasti parlamenta.

Najviše pravosudno tijelo u zemlji, za koje se smatra da je blisko vlasti, odlučilo je u četvrtak da će si prisvojiti ovlasti parlamenta, pa i ovlast donošenja zakona. U utorak je zastupnicima Narodne skupštine, u kojoj oporba ima većinu, ukinulo zastupnički imunitet.

Venezuelski predsjednički režim sada ima u rukama svu vlast: izvršnu, vojnu, sudsku i zakonodavnu.

Ove dvije odluke Vrhovnog suda su “zadnji udarci kojima režim ruši ustavni poredak zemlje i ukida demokraciju”, rekao je glavni tajnik OAS-a Luis Almagro.

Komentiraj