Posebnim programom “Zapjevajmo zajedno” na splitskoj je rivi u subotu u organizaciji Udruge sindrom Down 21 započelo obilježavanje svjetskog dana Downova sindroma i 16 godina rada udruge, a prigodno će biti i  snimljena milenijska fotografija zbog čega je poznati fotograf Šime Strikoman stigao u grad pod Marjanom.

Događaj je specifičan po tome što su svi izvođači osobe s invaliditetom, pa tako u programu nastupa Udruga za sindrom Down Split, Udruga za inkluziju Lastavice,  te Udruga osoba s celebralnom paralizom Srce. Tijekom jutra će na rivi biti izložen štand na kojem će se prodavati radovi volontera, roditelja i štićenika Udruge, ali i kolači te fritule.

“To je jedina želja naših anđela jer njima toliko malo treba za sreću i da im se srce ispuni ljubavlju, pa makar i na nekoliko minuta. Zato je i naš primarni cilj razveseliti djecu te im barem malo uljepšati ionako težak život, dati im do znanja da nisu sami. Ovo je jedna velika prilika za druženje, da pomognemo jedni drugima i postanemo prijatelji jer njima biti prijatelj je nešto posebno i neprocjenjivo. Zbog Vas dobrih ljudi koji uvijek pomažete i pružate podršku uspijevamo razveseliti našu djecu i za njih učiniti nešto posebno. U cijeloj toj malenoj priči nismo bitni mi, ni tko smo, bitna su djeca koja trebaju znati da nisu sama i da uvijek imaju podršku od svih nas”, poručio je predsjednik Udruge sindrom Down Mikel Markić.

Osim današnjeg programa na rivi jučer je tim povodom u Sveučilišnoj knjižnici otvorena izložba fotografija “Faces of Angels” (Lice anđela) volontera Ivana Gudića, a posvećena je članovima Udruge sindrom Down-21 iz Splita zbog čega i nosi naziv „Faces of Angels“ (Lica anđela), a prikazuje portrete članova i štićenika Udruge te njihove zajedničke spontane fotografije nastale za vrijeme druženja u prostorijama Udruge.

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se s Downovim sindromom, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. U SAD- u 400.000 osoba ima taj poremećaj. Međunarodni simbol sindroma Down su različite čarapice.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.