Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Srpske demokratske strake (SDS) Mladen Bosić najavio je u nedjelju kako će u narednim danima biti objavljene “šokantne informacije” o pronevjerama i zloporabama vlasti u Republici Srpskoj predvođenoj Miloradom Dodikom.

“Ovih dana izaći će nove šokantne činjenice o milijunskim krađama, utajama poreza i novca. Vidjet ćete o čemu se radi i zašto se ovako grčevito bore za vlast”, kazao je Bosić novinarima u Banjoj Luci.

Bosićev SDS na vlasti je na razini države no u RS je u oporbi i predvodi blok stranaka koje su u sve oštrijem sukobu s vladajućom koalicijom koju predvodi Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

SDS je ranije optužio Dodika da je osobno kao mito primio kilogram zlata od ruskog poduzetnika Olega Burlakova a potencirao je i aferu koja povezuje predsjednika RS-a s poduzetnikom Milom Radišićem osuđenim na tri godine zatvora zbog zloporaba u poslovanju.

Bosić je u nedjelju upozorio kako je politička kriza u RS sve dublja te kako Dodik i SNSD u nastojanju da sačuvaju vlast ne prežu ni od kršenja ustava.

“Ovo neće završiti dobro ni po koga u RS-u”, kazao je Bosić.

  • Istodobno je iz Partije demokratskog progresa (PDP) koja je SDS-ov partner u vlasti na državnoj razini stigla ocjena kako je jedini način rješenja sadašnje krize u RS-u smjena sadašnje vlade odnosno provedba novih izbora.

“SNSD pokazuje svu shizofrenost i autističnost njihova političkog djelovanja, potpuno odsustvo razuma i normalnog ponašanja što će tražiti demokratski odgovor pa i izvanparlamentarnu borbu”, kazao je šef kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović kako ga citira portal Klix.

Borenović je komentirao planove SNSD-ove većine u parlamentu RS da izmjenama entitetskog kaznenog zakona izloži kaznenom progonu srpske dužnosike u tijelima vlasti BiH kada vladajuća većina u RS-u ocijeni da oni svojim postupcima dovode u pitanje ovlasti entiteta.

Pojasnio je kako bi u ovakvim okolnostima za oporbu mogao biti nužan “izlazak na ulicu”.

SNSD-ova zastupnica u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić na te je najave u nedjelju reagirala tvrdnjama kako SDS i PDP zagovaraju “linč i nasilje”.

Na stranačkoj konferenciji za novinstvo u Banja Luci optužila je blok okupljen oko SDS-a da sadašnju vlast u RS-u pokušavaju srušiti “uz potporu stranih veleposlanstava”.

Američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack ovoga je tjedna iskazala potporu predsjedniku SDS-a Bosiću nakon što su iz SNSD-a toj stranci zaprijetili kaznenim progonom zbog njezina političkog djelovanja.

Komentiraj

FOTO:Dejan Moconja/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.