Propisivanje male doze Viagre plivačima, roniocima i sportašima koji se bave triatlonom prije nego što skoče u hladnu vodu, moglo bi ih poštedjeti pojave plućnog edema za vrijeme fizičkih napora, smatra dr. Richard Moon, američki sportski liječnik i anesteziolog iz Sjeverne Karoline.

Popularna plava pilula koja se propisuje muškarcima u slučajevima erektilne disfuncije mogla bi plivače, ronioce i sportaše koji se bave triatlonom zaštititi od plućnog edema na način da smanji krvni tlak i poboljša protok krvi u žilama. Viagra sadrži sildenafil u obliku citrata čija je uloga proširenje krvnih žila i poboljšanje protoka krvi.

Dr. Moon je ustanovio da sildenafil može spriječiti pojavu plućnog edema kod sportaša koji se bave triatlonom prije nego što skoče u ledenu vodu, kod ronilaca s bocama za kisik i ronilaca na dah, kao i kod alpinista na velikim visinama gdje je zrak razrijeđen. Otprije je poznato da se plućni edem može dogoditi tijekom pretjeranog fizičkog napora na hladnoći.

Kod plućnog edema pluća se u potpunosti ili djelomično ispunjaju vodom, a pojava je posljedica zastoja u protoku krvi. Kod pojave edema, neki dijelovi pluća ne sudjeluju u izmjeni plinova zbog čega je otežano primanje kisika i izbacivanje ugljičnog dioksida. Posljedice su teška zaduha, preznojavanje, piskanje, a ponekad i sukrvav pjenušavi iskašljaj.

Dr. Moon je uočio pozitivan učinak male količine Viagre kod desetak sportaša kod kojih je plućni edem uslijedio u trenutku kada su skočili u hladnu vodu. Nakon što su dobili malu količinu sildenafila, nastavili su s natjecanjem, a da ih pritom nisu mučili problemi s disanjem.

Zaključci su objavljeni u američkom časopisu Circulation, a dr. Moon sa suradnicima kani nastaviti istraživanje kako bi se uklonili svi potencijalno neželjeni učinci i nuspojave uzimanja lijeka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.