Luksemburg, mala zemlja stiješnjena između Francuske, Njemačke i Belgije, ima novi veliki cilj – želi biti središte svemirskog rudarstva.

Prvenstveno poznato po svojoj bankarskoj industriji, luksemburško vojvodstvo promovira zakon koji će mu prvom u Europi omogućiti komercijalnu eksploataciju asteroida.

Takvo rudarstvo je udaljeno barem desetljeće, ako ne i više, ali očekuje se da će luksemburški potez privući interes pionira na tom području, poput američke tvrtke “Planetary Resources and Deep Space Industries”.

“Dugoročno, svemirski resursi mogu dovesti do nove, uspješne svemirske ekonomije i ljudske ekspanzije u Sunčev sustav”, rekao je u srijedu luksemburški ministar gospodarstva Etienne Schneider.

Sjedinjene su Države u studenome usvojile sličan zakon koji američkim tvrtkama daje vlasništvo nad onim što “iskopaju” iz asteroida i drugih nebeskih tijela.

Crpljenje resursa iz nebeskih tijela kontroverzno je pitanje jer međunarodni sporazumi navode da takvo iskorištavanje mora biti u korist svih zemalja.

Zagovornici svemirskog rudarstva kažu da ono neće biti korisno samo za osiguranje resursa koji na Zemlji polako nestaju, već će i pomoći istraživanju dalekih planeta.

“Istraživanje svemira zahtijeva korištenje svemirskih resursa jer ako ćete svaki kilogram hrane, vode i goriva morati dovući sa Zemlje, nećete daleko stići”, rekao je bivši direktor Europske svemirske agencije, a sada savjetnik luksemburške vlade na ovom pitanju Jean-Jacques Dordain.

Očekuje se da će Luksemburg svoj zakonski okvir imati spreman do kraja godine.

Komentiraj

FOTO:Screenshot YouTube
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.