Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac rekla je u četvrtak u Vukovaru da se najavljena porezna reforma neće negativno odraziti niti će ugroziti bilo kakvo korištenje novca iz EU fondova.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac u palači “Srijem” održala je prvi mjesečni sastanak sa županima i regionalnim koordinatorima razvojnih agencija. Župani su zabrinuti da bi zbog porezne reforme mogli izgubiti milijardu i pol kuna predviđenih za europske projekte.

Ministrica je rekla kako misli da porezna reforma neće ni na koji način ugroziti korištenje EU fondova s obzirom na očitovanje ministarstva u vezi s porezom na dobit i porezom na dohodak jedinica koje pripadaju prvoj i drugoj skupini indeksa razvijenosti.

Istaknula je kako “neke teme” ministarstva nisu bile prihvaćene, ali s obzirom na to da je Fond za sufinanciranje projekata unutar razdjela državnog proračuna u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, “samo će se sitnim korekcijama u Zakonu o izvršenju državnog proračuna i u dogovoru s Ministarstvom finacija prenamijeniti ta sredstva, ne samo za sufinanciranje EU projekata nego i za pripremu i predfinanciranje projektne dokumentacije”.

U izjavi novinarima Žalac je rekla i kako je pokrenula izradu analitičkih podloga za izmjenu statističkih regija koje je, kako je navela, nemoguće mijenjati u sadašnjoj financijskoj perspektivi, ali putem operativnih i drugih programa uvest će se mjere za potpomognuta područja da mogu i do sto posto sufinancirati svoje projekte iz EU fondova.

Ponovila je kako će se “kroz program Slavonija u pet slavonskih županija inicirati 2,5 milijarda eura do 2020. godine”.

“Intencija je da u financijskoj perpektivi 2021.-2027. imamo posebne operativne programe za Slavoniju, potpomognuta područja i gdje god bude potrebe za intervencijama na takav način ćemo uskočiti. Konačno, intencija je da u novoj perspektivi funkcioniramo decentralizirano kroz EU fondove kako bi ljudi na terenu vidjeli konkretne koristi od fondova”, rekla je Žalac.

Po riječima predsjednika Hrvatske zajednice županije Gorana Pauka, hrvatski župani podupiru nastojanja nove ministrice te će ju pokušati pratiti u radu. Također je izrazio zadovoljstvo najavama ministrice da se porezna reforma neće negativno odraziti na korištenje EU fondova. “Fond za sufinanciranje EU projekata se sada koristi samo za povrat sredstava koja su korištena za EU projekte kao naše sudjelovanje u tim projektima, a mi stalno molimo i tražimo da nam se omoguće sredstva kojima bi dobivali novac za izradu projektne dokumentacije i predfinanciranje projekata, a najavljenim izmjenama se ta politika sufinanciranja sada širi na tri umjesto jednog područja”, rekao je Pauk.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je žaljenje što prijedlozi hrvatskih župana nisu uvažavani u prijašnjim razdobljima. “Mislim da će sve ovo što smo čuli biti veliki vjetar u leđa slavonskim županijama”, poručio je Galić.

Komentiraj