Članovi međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv Islamske države pozvali su u petak Rusiju da prestane sa zračnim napadima na sirijsku oporbu i civile. U zajedničkom priopćenju dodaju kako će zračni napadi samo pojačati ekstremizam.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog ruske vojne prisutnosti u Siriji, a pogotovo na zračne napade ruskog zrakoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koje su dovele do civilnih žrtava i nisu ciljale Da’esh”, navodi se u zajedničkom priopćenju vlada Francuske, Njemačke, Katara, Saudijske Arabije, Turske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih država.

“Ove vojne akcije samo će potaknuti daljnju eskalaciju, ekstremizam i radikalizam. Pozivamo Rusku federaciju da odmah prestane s napadima na sirijsku oporbu i civile te svoj fokus prebace na borbu s ISIL-om”, dodaje se.

 

  • Rusija, koja je i u petak izvodila zračne napade u Siriji, i dalje tvrdi kako ciljaju samo Islamsku državu. Viši ruski dužnosnik Aleksej Puškov rekao kako bi napadi mogli trajati tri do četiri mjeseca te dodao kako se SAD samo ‘pretvarao’ da bombardira Islamsku državu. Pritom je obrećao kako će ruska operacija biti puno učinkovitija.

 

Rusko ratno zrakoplovstvo zračne napade u Siriji započelo je u srijedu. Sirijska je vojska objavila kako je Rusija od četvrtka navečer provela ukupno 18 zračnih napada, nekoliko u Alepu, Hami i Idlibu, pokrajinama u kojima Islamska država i nije pretjerano aktivna. U napadu na Aleppo uništene su komunikacijske veze koje pripadaju Slobodnoj sirijskoj vojsci, snagama koje se protive režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Sirijsku slobodnu vojsku obučavali su Amerikanci.

Rusko ministarstvo obrane kazalo je kako su napali uporište Islamske države Raqqu u četvrtak. Sirijski Opservatorij za ljudska prava izvijestio je kako je u Raqqi uništen trening kamp i zapovjedništvo, pri čemu je stradalo 12 boraca.

Zračni napadi u Siriji prvi su vojni angažman Rusije izvan granica bivšeg Sovjetskog saveza od kraja Hladnog rata.

Komentiraj