Hrvatska pošta će 4. rujna pustiti u optjecaj zajedničko izdanje poštanske marke ‘Hrvatska – Izrael’.  Autorica poštanske marke je Sabina Rešić, dizajnerica iz Grada Zagreba.

Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 7.60 kuna iznosi 100 000 primjeraka, a izdana je u arku od 12 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će dostupan 4. i 5. rujna u poštanskom uredu 10101 u Zagrebu, Jurišićeva 13. Ovo izdanje, kao i sva ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr.

Za motiv zajedničkog izdanja poštanskih maraka izabrani su karakteristični cvjetovi dviju zemalja: izraelska krunična šumarica i hrvatski nacionalni cvijet perunika. Cvjetovi prenose jasnu poruku o privrženosti Izraelaca i Hrvata vlastitim nacionalnim vrijednostima i simbolima svojih država. Živopisni cvjetovi krunične šumarice, biblijskih poljskih ljiljana, prostiru se diljem Izraela, dok je otmjena hrvatska perunika, božanski cvijet u staroslavenskoj mitologiji, uvriježeni simbol dostojanstva, hrabrosti i nade.

Republika Hrvatska i Država Izrael uspostavile su diplomatske odnose 4. rujna 1997. godine. Odnosi dviju država dosegli su tijekom dva desetljeća visoku razinu suradnje, prijateljstva i dijaloga. Redovita razmjena posjeta hrvatskih i izraelskih dužnosnika, niz potpisanih ugovora i međunarodnih akata u svim područjima suradnje čine čvrst temelj za nadogradnju odnosa.

Velika je važnost židovske baštine na području cijele Hrvatske, od krajnjeg sjevera do višestoljetnih sefardskih tragova u Dubrovniku, koji se diči drugom najstarijom sinagogom u Europi. Mnogi hrvatski umjetnici židovskog podrijetla dali su svoj bogat doprinos raznolikosti i afirmaciji hrvatske kulture i javnog života. Proučavanje i obilježavanje holokausta te suzbijanje antisemitizma iz najdubljih političkih, povijesnih i moralnih razloga bitan su vid suradnje s Izraelom i židovskom zajednicom u cilju poštovanja svih žrtava holokausta.

Hrvatska kultura i baština te brojne prirodne ljepote snažan su brend u Izraelu, čiji turisti u sve većem broju posjećuju Hrvatsku. Isto tako, brojni hrvatski hodočasnici, ali i turisti, sve češće posjećuju Izrael.

Hrvatska vidi u Izraelu vrijednog partnera i prijatelja, a Izrael je jasno dao do znanja da Hrvatsku smatra jednom od najbliskijih država partnera u Europi. Obje države nalaze se na razmeđu različitih svjetova civilizacija, u okruženju u kojem se isprepliću različiti geopolitički interesi. Zbog toga su, polazeći od zajedničkih interesa i vrijednosnih sustava, predane učvršćivanju trajnog i sveobuhvatnog partnerstva.

www.posta.hr

Komentiraj