Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je u petak da će se susresti s predsjednikom Mosta nezavisnih lista Božom Petrovom, istaknuvši kako će se, premda je skeptičan, odazvati i pozivu Mosta na sastanak u ponedjeljak gdje će biti i SDP.

“Imamo poslijepodne sastanak. Ja se nadam, nismo još precizirali. Čut ćemo se do 12 sati i precizno dogovoriti gdje, što i kako”, kazao je Karamarko novinarima upitan o njegovu najavljenom današnjem sastanku s Petrovom u Dalmaciji.

Smatra da će tema sastanka s Petrovom biti rekapitulacija svega što su do sada imali i analiza jučerašnjih događaja u Saboru, ali svakako perspektiva onoga što se treba napraviti. “Ova trakavica ne može dugo trajati – ili novi izbori ili dogovor. Mislim da građani ovo sve lošije i lošije podnose”, istaknuo je.

Vezano uz poziv Mosta HDZ-u i SDP-u da se nađu u ponedjeljak zajedno na sastanku, a na što je SDP već pristao, Karamarko je ponovio svoj skeptičan stav  prema tripartitnoj vladi i njezinu načinu funkcioniranja. No, naglasio je, doći će na taj sastanak. “Ako treba, bilo što ću napraviti da završimo ovo”, rekao je.

Karamarko je, upitan hoće li se odreći mjesta premijera ako to danas Petrov od njega zatraži u zamjenu za potporu Mosta, odgovorio je kako to ovisi i o tijeku razgovora te se radi o tome što bi bilo kad bi bilo. Naglasio je kako je HDZ pobjednička stranka i zna se koje su njihove preferencije te će se zalagati i da se one ostvare. No, dodao je, otvoreni su i za razgovore. “Ovo treba zaustaviti jer je to jedna trakavica koja nema smisla”, ocijenio je.

Vezano uz mogućnost postizanja konsenzusa za koji se zalaže Most ocijenio je kako se stalno pokušava stvoriti “drveno željezo”. Istaknuo je kako će zbog toga “hodati i na trepavicama” ako ga netko uvjeri kako je to genijalna ideja – da će nakon toga vlada biti fantastična, hrvatski narod bolje živjeti i da neće biti iseljavanja. “Vjerujte mi da to nije realno. Naši građani su toga svjesni i čini mi se da u ovom momentu sve više i više očekuju nove izbore”, kazao je.

Jučer se dogodio “bombaški prepad na Sabor” koji je pokušao izvesti Leko

Karamarko je jučerašnje nekonstituiranje Sabora ocjenio “bombaškim prepadom na Sabor” koji je pokušao izvesti predsjednik Sabora Josip Leko. “On je u maniri malog službenika pokušao odraditi tu konstituirajuću sjednicu na način da je SDP predložio zastupnika Mosta Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora i njega doveli u neugodnu situaciju. Na tom listu podrške nije bilo niti jednog potpisa Mostovaca. Jako čudno”, kazao je.

Dodao je i da je Podoljnjak očekivao HDZ-ovu podršku kako bi se imao konsenzus, što je nerealno. “Most stalno traži konsenzus koji je nerealan. Baviti se realnom politikom u ovom momentu znači založiti se da se napokon formira saborska većina i ona će moći odlučivati o svemu – i o mandataru, vladi, ali i o saborskim tijelima i odborima. Mi ništa nemamo”, istaknuo je.

Karamarko se upitao i što je ono jučer u Saboru trebalo značiti. “Izabrat ćemo predsjednika Sabora na prepad u maniri  Leke ili Zorana Milanovića i što dalje. To je samo parcijalno rješenje problema, pogotovu kada su oni predlagali da taj predsjednik bude privremen”, upozorio je.

Smatra kako nije u redu ponižavati Podolnjaka tako da ga se za predsjednika Sabora izabere na dvadeset dana. Naglasio je kako se to tako ne radi te i da HDZ na to nije mogao pristati i sudjelovati u farsi jer imaju svog kandidata za tu funkciju.

“Krivci su za to Zoran Milanović, Josip Leko i ostali koji su to režirali”, kazao je. Nije odgovorio na upit hoće li na idućoj saborskoj sjednici HDZ predložiti svog kandidata rekavši da treba vidjeti tko će je i kada sazvati. Naveo je i da će pravni stručnjaci morati reći ima li sada Leko “upravljač u rukama” ili će to morati odraditi predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Vezano uz konzultacije u ponedjeljak kod predsjednice Republike Karamarko je rekao da na njih idu s više od 60 potpisa, a mogu ih još dobiti i više.

Negirao je da je stav Domoljubne koalicije izjava predsjednika Hrasta Ladislava Ilčića koji je na N1 rekao da su  muslimani biološki jači od Europljana koji nemaju puno djece te se treba zapitati želimo li milijun muslimana u Hrvatskoj koji imaju drugačiji mentalitet te će promijeniti našu kulturu.

Smatra kako se u tom pitanju radi o sigurnosnom problemu za zemlju jer je dokazano da je dvoje terorista prešlo preko naše zemlje  te činjenica da više migranata u našu zemlju uđe nego izađe. “Problem nije u humanitarnom dijelu, već postoje li među tim ljudima spavači i oni loših namjera. To je problem”, kazao je.

Predsjednik HDZ-a nije želio komentirati rezultate ankete Crodemoscopa po kojoj SDP-ova koalicija vodi za 1,1 posto rekavši kako su njegova mišljenja o anketama odavno poznata. Napomenuo je i kako je HDZ  po njihovim anketama uvijek slabiji, a pobjeđuje na izborima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.