Čelnici SDP-a, HNS-a i HSS-a sastali su se u ponedjeljak, prvi puta nakon potpisivanja sporazuma Narodne koalicije, a razgovarali su o zajedničkom programu koji bi javnosti trebali predstaviti idućeg tjedna.

Pred novinare su nakon sastanka izišli predsjednik HSS-a Krešo Beljak i HNS-a Ivan Vrdoljak, koji je na pitanje je li utvrđeno tko će što od njih raditi u kampanji za rujanske izbore, odgovorio kako nisu razgovarali na taj način.

“Razgovarali smo o tome kako Hrvatsku učiniti ljepšom i boljom u narednim godinama”, rekao je Vrdoljak.

Upitan je li dio strategije to što se Narodna koalicija ne očituje na afere u vlastitim redovima, poput isplate milijunskih bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma, Vrdoljak je odgovorio potvrdno, ustvrdivši kako je riječ o “kvazi aferama”.

“To je sve čime se HDZ i Most bave. I međusobnim reformiranjem – HDZ reformira Most, a Most HDZ”, rekao je Vrdoljak.

Naglasio je kako u Narodnoj koaliciji žele pričati isključivo o politikama, poljoprivredi, obrazovanju, kurikularnoj reformi i privlačenju investicija.

Beljak par smatra kako isplata bonusa direktorima Hrvatskih šuma jest afera, iako je uvjeren da je riječ o uobičajenoj praksi u proteklih 25 godina.

“To je sigurna afera, a pitanje je – je li i zakonski afera, tj. je li ilegalno. Moralno je u svakom slučaju upitno i stajališta sam da se takve stvari u budućnosti ne mogu događati”, kazao je Beljak.

Istaknuo je da će HSS ako dobije resor poljoprivede, ukinuti isplatu bonusa.

Novinare je zanimalo i zašto je HNS-ovoj Anki Mrak Taritaš namijenjeno nisko mjesto na zajedničkoj izbornoj listi, odnosno tek 8 mjesto u 6. izbornoj jedinici.

Vrdoljak je uzvratio kako nije riječ o niskoj poziciji, a uvjeren je da će joj građani dati preferencijalne glasove, kao najboljoj ministrici graditeljstva dosada.

Komentiraj