Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Peter Maurer uputili su u subotu iz Ženeve hitan poziv na konkretne akcije za rješenje sukoba koji su u tijeku.

“Rijetko se može vidjeti toliko osoba koje se sele, toliko nestabilnosti i patnje”, rekao je predsjednik ICRC-a .”U oružanim sukobima u Afganistanu, Iraku, Nigeriji, Južnom Sudanu, Jemenu i drugdje ne poštuju se najelementarnije norme. Nestabilnost se neprestano širi, sve je više patnje”, dodao je.

Oko 60 milijuna ljudi u svijetu je zbog sukoba i nasilja napustilo domove, najviše od Drugog svjetskog rata.

“Suočen s očitim nečovječnim postupcima, svijet je iskazao zabrinjavajuću nemoć”, ustvrdio je Ban.

“Međunarodna zajednica mora potvrditi svoju humanost i poštivati svoje obveze u pogledu međunarodnog humanitarnog prava. Danas u jedan glas pozivamo države članice da poduzmu konkretne i trenutačne mjere za ublažavanje patnji civila”, nastavio je.

Dvojica dužnosnika su zatražila od država da upotrijebe sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi prisilile strane u sukobu da poštuju pravo.

Govoreći o bombardiranjima bolnica Liječnika bez granica u Afganistanu i Jemenu, Maurer je rekao da su se napadi na medicinsko osoblje počeli događati “svaki dan i svaki tjedan”, a ne više “svakog mjeseca”.

Ban Ki-moon je podsjetio da i “u ratu postoje pravila” i da je “vrijeme da ih se ojača”.

 

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakATP Basel: Finale Nadal – Federer
Sljedeći članakŽIVI ZID: HDZ i SDP žele ostanak dvostranačke diktature
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.