Zemlje koje je napala Islamska država vjerojatno će uskoro morati uništiti tu džihadističku organizaciju u Libiji, rekao je u petak francuski premijer Manuel Valls, dok se suparničke libijske frakcije približavaju sklapanju sporazuma o vladi nacionalnog jedinstva.

Francuski dužnosnici upozoravaju već više od godinu dana da politički vakuum u Libiji odgovara islamistima.

“Živimo s terorističkom prijetnjom. Imamo zajedničkog neprijatelja, Daesh (Islamsku državu), kojeg moramo pobijediti i uništiti u Iraku i Siriji i vjerojatno sutra u Libiji”, rekao je Valls za radio Europe 1.

Dužnosnik njegova ureda rekao je da je Valls time mislio da će se svi koje je Islamska država napala, uključujući Francusku, morati boriti protiv te organizacije.

IS u Libiji ima između 2000 i 3000 boraca. Pariz je već prerasporedio oko 3500 vojnika, korištenih u intervenciji u Maliju 2013., širom zapadne Afrike i uspostavio je bazu oko 75 kilometara od libijske južne granice radi borbe protiv terorizma.

“Nema vremena za gubljenje”, rekao je jedan visoki zapadni diplomat. “Ako brzo ne dobijemo vladu, počet ćemo razmatrati mjere koje možemo provesti kako bismo osigurali da Libija ne potone dublje u kaos i postane utočište džihadista. Ako dogovor ne bude sklopljen, morat ćemo se pobrinuti za vlastitu sigurnost.”

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.