Egipat je u utorak kazao da je primio na znanje ruske zaključke da je njihov zrakoplov iznad Sinaja srušen bombom, ali je naglasio da je dosadašnja istraga pokazala da nema dokaza o terorističkom djelu.

Taj su zaključak iznijeli na zajedničkoj konferenciji za novinare premijer i nekoliko ministara u Šarm el Šeiku, mjestu iz kojeg je poletio zrakpolov koji se prošli mjesec srušio iznad Sinaja pri čemu su poginule 224 osobe.

Ministar unutarnjih poslova kazao je da će biti kažnjena svaka osoba za koju se eventualno utvrdi da je učinila sigurnosni propust. Međutim, dosad tako nešto nije potvrđeno.

  • Egipatske vlasti pojačale su sigurnost u svim zračnim lukama i sada pretražuju svu prtljagu i sve putnike, dodao je.

Egipat je također kazao da će dalje surađivati s Rusijom u borbi protiv terorizma. “Egipat potvrđuje .. svoju punu suradnju s ruskom stranom kako bi se stalo na kraj terorizmu i povećala međunarodna suradnja”, kazala je vlada u priopćenju.

Ruske vlasti u utorak su objavile da je bomba srušila ruski putnički zrakoplov iznad Sinaja 31. listopada u kojem je poginulo 224 putnika i članova posade. Vlasti u egipatskoj zračnoj luci potom su priopćile da se ispituju dvojica radnika. Dokazi ipak zasad nisu pronađeni.

Rusija je također rekla da je spremna ponuditi 50 milijuna dolara nagrade u zamjenu za informacije koje bi dovele do identifikacije “terorista” odgovornih za pad ruskog putničkog zrakoplova.

Komentiraj

FOTO:EPA/MAXIM GRIGORIEV
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.