Zagrebački Županijski sud u četvrtak je počeo razmatriti prijedloge nekretnina, koje je kao jamčevinu za izlazak iz istražnog zatvora ponudio izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i dvojica njegovih suosumnjičenika.

Da će za izlaz iz istražnog zatvora umjesto 14 milijuna kuna u gotovini ponuditi nekretnine svojih prijatelja Mamić je poručio još u utorak putem svojih odvjetnika.

Nekretnine, kako se doznaje, za obranu sa slobode nudi i njegov sin Mario Mamić, kojemu je određena jamčevina od četiri milijuna, te poduzetnik Sandro Stipančić, dok Igor Krota nije ponudio jamčevinu.

S obzirom da neće ponuditi gotov novac čak i da sud iz prvog pokušaja prihvati sve ponuđene nekretnine, Uskok na tu odluku ima pravo žalbe, što će sigurno i iskoristiti, tako da Mamić i ostali iz zatvora najvjerojatnije neće izaći ovoga tjedna.

Ročište na kojem sutkinja istrage Erna Dražančić odlučuje o Mamićevu prijedlogu, počelo je u 9:15 sati, nakon čega će svoje prijedloge iznijeti ostali optuženici.

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Prema pisanju medija imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u u inozemstvu preko off-shore tvrtki.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

Komentiraj

FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.