Zagrebački HDZ predstavio je u četvrtak svoju gradsku kulturnu politiku, koju želi financirati povlačenjem nepovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Član tima Drage Prgometa, HDZ-ova kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika, Davor Filipović sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta ocijenio je da Zagreb loše stoji s povlačenjem novca iz europskih fondova, za razliku od drugih zemalja, poput Austrije, koja svojih 230 projekata financira tim sredstvima.

Dok Zagreb obnavlja proračunskim novcima fasade svojih zgrada, slovački grad Košice novcem iz EU fondova obnovio je ruinirani bazen i pretvorio ga u izložbeni prostor suvremene umjetnosti, napomenuo je Filipović dodavši kako su Francuzi muzej Louvre obnovili uz pomoć sredstava iz EU fondova.

Zagreb se pak po povlačenju europskih sredstava nalazi i iza hrvatskih gradova Senja, Slatine i Vrlike, upozorio je Filipović, zbog čega se nalazi pred “ispadanjem iz lige za povlačenje europskih novaca”.

Smatra da treba bolje organizirati ured za EU fondove i povezati ga s Uredom grada Zagreba u Bruxellesu te edukacijom i informiranjem potaknuti ustanove na povlačenje sredstava.

Glavni urednik dvotjednika Matice hrvatske za kulturu “Vijenac” Luka Šeput istaknuo je da kultura ostavlja trag u vremenu, no upitno je kakav će trag bogata zagrebačka kulturna ostavština iz prošlosti ostaviti u današnje vrijeme.

Najavio je disperziju kulturnih događaja iz uskoga gradskog središta po cijelom Zagrebu, koji se treba preobraziti u policentrično kulturno središte, čime se svakom stanovniku osigurava dostupnost kulturne ponude.

Komentiraj