U organizaciji Međunarodne organizacije za socijalni turizam (International Social Tourism Organisation – ISTO) u Zagrebu će se u listopadu održati Svjetski kongres socijalnog turizma, na temu kako manje privilegiranim, odnosno marginaliziranim putnicima (invalidi, stariji) učiniti dostupnim turistička središta u praznijem dijelu sezone.

Predsjednik Upravnog odbora Međunarodne organizacije za socijalni turizam Charles Etienne Belanger pojasnio je nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem da je socijalni turizam – turizam za sve, a glavna poruka je da su odmor i razonoda temeljno ljudsko pravo koje moraju prakticirati svi ljudi.

“To podrazumijeva jednako pravo za sve, bez obzira na rasu, sposobnost, invalidnost itd.”, dodao je, napomenuvši da socijalni turizam kod ovakvih kongresa može biti pokretač ekonomije države u kojoj se o tome raspravlja i u kojoj se želi omogućiti i unaprijediti.

Predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa Miljenko Bura istaknuo je da Zagreb tu isto vidi svoju šansu za razvoj turizma. Naglasio je da je na sastanku s gradonačelnikom dana značajna podrška organizaciji Svjetskog kongresa te da će Grad pružiti pomoć u tome.
Predsjednica udruge “Svijet tišine” Vanda Šagovac, zahvaljujući kojoj se kongres organizira u Zagrebu, pozvala je sve organizacije i udruge koje se žele uključiti da to i naprave te tako unaprijede projekt socijalnog turizma.

Komentiraj

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.