Prvi snijeg koji pada u Zagrebu nije iznenadio Zimsku službi – svih 235 ekipa je spremno i čisti snijeg, a ima i dovoljno zaliha soli i sipine, izjavio je u subotu navečer u glavnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku voditelj Zagrebačkih cesta-podružnice Zagrebačkog holdinga, Ante Todorić.

  Sve ekipe Zimske službe su ispravne, opremljene GPS-ovima i spremne, dodao je.

“Spremni smo, a ovo sada doživljavamo nekako, po prognozi, kao generalnu probu i ne očekujemo neke veće probleme”, poručio je Todorić.

Zimska služba Zagrebačkog holdinga proglasila je za grad Zagreb u subotu, 2. siječnja, treći stupanj pripravnosti, te je aktivirala svih 235 ekipa u 14 svojih baza. U skladištima Zimske službe pohranjeno je 14.000 tona soli te još ugovoreno 11.000 tona koje se mogu povući u svakom trenutku.

Snijeg bi po vremenskoj prognozi u Zagrebu trebao padati do sutra do podne, pa bi se onda trebalo malo razvedriti, a opet bi trebao padati u ponedjeljak i u utorak, nakon čega se predviđa zatopljenje i smirivanje vremena.

Glavnu bazu Zimske službe večeras je obišao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potvrdivši kako će se snijeg očistiti i da je “ovo malo treninga”.

“Nema tu problema. Mi imamo uhodane ekipe, najbolje obučene ljude kojima se i ovom prilikom zahvaljujem”, rekao je Bandić te istaknuo kako su najbitniji ljudi koji voze ralicu.

“Oni to najbolje znaju raditi. Imamo najbolje opremeljenu Zimsku službu u Europi i najbolje obučene ljude i dok je to tako mirno spavamo”, kazao je Bandić, dodavši da Zagreb ima i najčistije ulice u Europi.

Bandić pozvao Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih ulaza u kuće i zgrade

Gradonačelnik je ujedno  pozvao Zagrepčane da očiste snijeg ispred svojih ulaza u kuće i zgrade.  Rekao je neka to naprave radi sebe. “Nećemo kažnjavati ljude, nije svrha ni cilj Gradske uprave i nas da kažnjavamo, nego da upozoravamo”, dodao je Bandić.

Inače, Zagrepčani Zimsku službu mogu nazvati na brojeve 64 22 227 i 64 22 228, a te na broj 072 500 400.

Prve ekipe Zimske službe snijeg su počele čistiti u 14,10 sati te su od tada do 17,15 sati na teren po potrebi slane ekipe za pojedine brdske dijelove grada, mostove, nadvožnjake te Sljemensku cestu.

U 17,20 sati na teren su izašle sve preostale brdske ekipe, a stvaranjem snježnog pokrivača i u nizinama u 18,20 sati na teren su izašle i sve preostale ekipe Zimske službe.

 U Zimskoj službi grada Zagreba sudjeluje 235 ekipa raspoređenih u 14 baza.
 U GPS centru koji se također nalazi u prostorima glavne baze Zimske službe na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku, koji putem senzora na 17 odabranih lokacija – mostovima, nadvožnjcima, brdskim dionicama  dojavljuje trenutačno stanje kolnika (temperaturu kolnika, temperaturu zraka, vlažnost kolnika i ledišta s obzirom na slanost kolnika, padaline, maglu).
 Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Ukuno se rali i posipava 2.526 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1.090 kilometara, a u drugoj razini 1.436 kilometara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.