Mađarski film “Saulov sin” Laszla Nemesa osvojio je Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog igranog filma ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), kao “izuzetno dirljiv film i remek-djelo”, objavljeno je u subotu na konferenciji za novinare.

Pobjednički film, koji će dobiti i četiri tisuće eura, prikazuje pripadnika jedinice židovskih zatvorenika u nacističkom logoru zaduženog za odvođenje u plinske komore i paljenje leševa, koji u neljudskim okolnostima nastoji ostati čovjek.

“To je intenzivan film s humanom porukom koji vam ulazi u sustav i stvara snažno fizičko iskustvo, a to je kvaliteta koja se rijetko viđa u filmovima”, rekao je za Hinu Christoph Thoke, uz Levana Koguashvilija i Jessicu Woodworth član žirija za dugometražni film.

“Film pokazuje da se i nakon pedesetak godina filmova o nacističkim zločinima nad Židovima ta tema može obraditi na novi način, ovdje je kamera uvijek blizu glavnog lika, on je u fokusu, a ostalo je mutno zbog čega stvarate vlastite slike i još snažnije impresije”, istaknuo je Thoke.

Istaknuo je visoku kvalitetu filmova u konkurenciji 13. ZFF-a zbog čega je, kaže, žiri odlučivao duže nego inače. “Bilo nam je teško izabrati najboljeg, no istovremeno smo zadovoljni jer smo gledati pobjednike prestižnih festivala i jako dobre filmove”, ustvrdio je.

Thoke ima puno iskustva sa svjetskim festivalima, no kaže da će mu prvi posjet Zagrebu ostati u lijepom sjećanju. “Festival je izvrsno organiziran, ima odličan fokus i održava se na lijepoj lokaciji zbog čega možete dobiti dobar dojam o gradu i njegovim ljudima”, napomenuo je.

 

  • Posebna priznanja u kategoriji dugometražnog filma dobili su danski film “Rat” Tobiasa Lindholma, koji “savršeno prikazuje složene moralne probleme našeg vremena” i australskom filmu “Tanna” Bentleya Deana i Martina Butlera, “snažnom i prekrasnom pripovijedanju drevne priče”, koji je nastao prema istinitim događajima o zabranjenoj ljubavi, smještenoj na izolirani otok Tanna, čiji stanovnici glume u filmu iako dotad nikad nisu vidjeli kameru.

 

U kratkometražnom programu, Zlatna kolica i tisuću eura osvojio je francuski film “Nekoliko sekundi” Nore El Hourch, smješten u pariški dom za nezbrinutu djecu.

”Nekoliko sekundi je dojmljiv, naturalistički i beskompromisni prikaz žene u okrutnim situacijama. Sirov, snažan i hrabar. Dokumentaristički pristup u najboljem izdanju”, istaknuli su u obrazloženju članovi žirija te kategorije, Andrei Cretulescu, Sata Cissokho i Sonja Tarokić.

Posebno priznanje za kratki metar dodijeljeno je nizozemskom filmu “Nemir” Ene Sendijarević, o djevojci koja istražuje strani svijet svojih posvojitelja, kao “filmu tihe snage, smirenog ozračja i izvrsnih izvedbi dvoje mladih glumaca”.

U programu “Kockice”, posvećenom domaćim ostvarenjima, Zlatna kolica i deset tisuća kuna osvojio je film “Zvjerka” Daine Oniunas-Pusić, “odvažan, originalan i provokativan film koji najavljuje dolazak talentirane autorice”.

Posebno priznanje “Kockica” pripalo je filmovima “Nas dva” Andrije Mardešića, koji žiri opisuje kao “profinjenu i univerzalnu priču koja osvaja iskrenošću i humorom”, te “Piknik” Jure Pavlovića jer “donosi svjež pristup klasičnoj priči te je dirljiv i snažan u svojoj jednostavnosti”.

Najboljim u programu PLUS, posvećenom mladim gledateljima koj je od ove godine natjecateljski, proglašen je nizozemski film “Princ” Sama de Jonga koji, istaknuo je mladi žiri, s prikazom društvenog neprihvaćanja potiče gledatelja da ostvari svoje snove bez obzira na prepreke.

HT-ovu nagradu publike osvojio je francuski film “Novi klinac” u režiji Rudija Rosenberga, s prosječnom ocjenom 4,8.
Direktor ZFF-a ocijenio je ovogodišnje izdanje festivala uspješnim. “Promjene s terminom i dužinom trajanja koje smo uveli pokazale su se kao dobar potez, jako smo zadovoljni i zahvalni publici koja je dolazila na festival, a konačan broj gledatelja objavit ćemo nakon što se održe današnje i sutrašnje projekcije”, rekao je.

Iako se festival službeno zatvara večeras dodjelom nagradam i u nedjelju će prikazati odabrane filmove s ovogodišnjeg izdanja, te finaliste LUX nagrade Europskog parlamenta.

Izbor od 111 filmova prikazanih u 12 programa već se prikazuje u Rijeci i Varaždinu, a potom će gostovati i u Čakovcu.

Komentiraj

FOTO:HINA / Tomislav PAVLEK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.