• Šest velikih imena švedske književnosti na Zagreb Book Festivalu
  • Vizija direktorice festivala je postavljanje ZBF-a na istaknuto mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti
  • Svake godine jedna će država biti partner Festivala, ove godine to je Švedska

Naklada Ljevak od 18. do 24. svibnja predstavlja kulturnu manifestaciju Zagreb Book Festival (ZBF). Tjednik Nacional medijski je pokrovitelj ovog kulturnog događaja.

Osim promocija izdanja u Muzeju za umjetnost i obrt, tijekom sedam dana na više od četrdeset književnih događanja u Zagrebu okupiti će se više od trideset domaćih i stranih autora te ponuditi na prodaju oko pet tisuća naslova po popularnim cijenama.

Direktorica i idejna začetnica Festivala, Petra Ljevak, na konferenciji za novinare istaknula je kako je ideja bila na nekoliko dana “staviti pisanu riječ u središte kulturne i društvene pozornosti te pokušati doseći razinu europskih i svjetskih književnih festivala”.

Vizija je postavljanje ZBF-a na istaknuto mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti. Zagreb bi trebao razviti novu tradiciju i na nekoliko dana “živjeti samo za knjigu”.

“Cilj Festivala je poticanje čitanja i približavanje autora publici na opušten način, koji potiče dijalog te preskače imaginarne granice između autora i publike”, rekla je Petra Ljevak.

Svake godine jedna će država biti partner Festivala, ove godine to je Švedska.

Prvi Zagreb Book Festival tako će posjetiti Jens Lapidus, autora hvaljene “Stockholmske trilogije” – “Laka lova” (2006.) i “Nemoj zajebat’” (2008.) te upravo prevedenog “Život na visokoj nozi” (2011.).

Tu su još švedski autor te ilustrator knjiga za djecu Sven Nordqvist; poznati pisac za djecu i omladinu Ulf Stark; politička analitičarka i bivša šefica odjela za protuterorističke aktivnosti OSCE-a, Kristina Ohlsson, autorica popularne krimi trilogije “Unwanted”, “Silenced” i “The Disappeared” te slavni spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg.

Festival će ugostiti i Ece Temelkuran, istaknutu tursku književnicu, novinarku i političku komentatoricu, koju je zagrebačka publika već imala prilike upoznati u listopadu 2013. godine u sklopu književnog festivala Europea. Na ZBF-u će predstaviti svoj najnoviji roman “Žene koje pušu u čvorove” u prijevodu Anđelka Vlašića.

Budite dio ovog izvanrednog kulturnog festivala, prisustvujte nekom od događanja i predavanja, upoznajte popularne autore i zabavite se.

Komentiraj