Vrhovni sud Japana zadržao je u srijedu zakon kojim se nameće vjenčanim parovima da nose isto prezime što predstavlja poraz za tužitelje koji taj propis iz 19. stoljeća smatraju seksističkim i arhaičnim.

Sud je ocijenio da je zakon u skladu s ustavom dok je u odvojenoj odluci, također objavljenoj u srijedu, ocijenio neustavnim propis iz istog razdoblja kojim se zahtijevalo da razvedena žena čeka najmanje šest mjeseci prije ponovne udaje, objavili su odvjetnici tužitelja i vlada.

No, suci nisu išli tako daleko da ponište zabranu, odlučivši se za zabranu od 100 dana ili manje.

Zakon o imenima potječe iz stare feudalne organizacije obitelji u Japanu prema kojoj su žene i djeca pod potpunom kontrolom glave obitelji.

“To ne krši ustav”, izjavio je predsjednik suda Itsuro Terada na temu propisa koji nameće zajedničko prezime, radilo se o muževljevu ili prezimenu supruge.

Brojne Japanke željele bi da se poništi obveza da bračni par nosi isto prezime, ali 96 posto žena nosi prezime muža.

Komentiraj

FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.