satelitsle snimke ne podupiru teoriju da je raketa pogodila ruski putnički zrakoplov koji se za vikend srušio u Egiptu, rekli su američki dužnosnici u ponedjeljak.

“Nagađanja da je zrakoplov srušen raketom nisu aktualna”, rekao je neimenovani dužnosnik za NBC.

Snimke načinjene američkim infracrvenim satelitom pokazuju bljesak iznad Sinaja u vrijeme kada je zrakoplov letio iznad poluotoka rano u subotu, izvijestili su NBC i CBS.

Stručnjaci američkih obavještajnih služba vjeruju da je to mogla biti eksplozija u zrakoplovu – ili spremnik s gorivom ili bomba. Ali nema pokazatelja da je eksploziju mogla izazvati raketa zemlja-zrak.

Džihadisti preuzeli odgovornost

Islamska država preuzela je odgovornost za rušenje ruskog zrakoplova no u takvu tvrdnju američki stručnjaci sumnjaju.

James Clapper iz obavještajne nacionalne službe (DNI) drži malo vjerojatnim da skupina IS raspolaže sredstvima za rušenje komercijalnog zrakoplova, piše agencija AFP.

Islamska država ne raspolaže raketama zemlja-zrak koje bi mogle presresti zrakoplove na toj visini, takve rakete posjeduju države, objasnio je američki dužnosnik.

Airbus A321 na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi i nitko nije preživio nesreću.

Procurili podaci o zadnjim minutama leta

Kako piše britanski Telegraph, podaci s radara pokazuju da je ruski Airbus u posljednjim trenucima prije iščeznuća sa zaslona išao gore-dolje neobično brzo. Za samo tri sekunde popeo se za čak 3.000 stopa, da bi samo nekoliko sekundi poslije propao za 3.000 stopa.

Podaci s radara pokazuju i da je avion u trenucima prije nestanka rapidno usporavao. Svi su podaci prikupljeni preko Flight Radara 24 i njihova je pouzdanost velika, piše Telegraph.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.