Cijene barela nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju nakon sniženih prognoza gospodarskog rasta u eurozoni.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,51 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po samo 25 centi nižoj cijeni, od 46,50 dolara.

 

  • “Prekomjerna opskrba tržišta trajat će dulje no što se očekivalo”, ocijenio je u izjavio za Reuters Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

 

 

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je priopćila da bi ekonomske nevolje u Kini i tržištima u nastajanju mogle u sljedećim mjesecima povući eurozonu u deflaciju. Ujedno su blago snizili prognozu gospodarskog rasta eurozone u ovoj godini, s 1,5 na 1,4 posto.

To je sniženje iznova potpirilo zabrinutost za potražnju za naftom u kontekstu prekomjerne opskrbe, povezane s visokom razinom proizvodnje u SAD-u i rekordnom opskrbom s Bliskog istoka.

“Prekomjerna opskrba tržišta trajat će dulje no što se očekivalo”, ocijenio je u izjavio za Reuters Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

S njegovim mišljenjem složio se danas i ruski ministar energetike, dodavši da bi pravedna cijena nafte po njemu bila između 50 i 70 dolara za barel.

U međuvremenu je Commerzbank snizio prognozu cijene nafte na kraju ove godine za 10 dolara, na 55 dolara za barel. Do kraja iduće godine cijene bi trebale dosegnuti 65 dolara, procjenjuju u toj njemačkoj banci.

Francuska banka BNP Paribas snizila je jučer svoju prognozu cijene nafte u ovoj godini sa 62 na 56 dolara za barel, te sa 76 na 62 dolara u 2016. I britanski Barclays sada očekuje niže cijene nafte, za pet dolara u ovoj i idućoj godini, od 55 odnosno 63 dolara za barel.

Fritsch napominje da bi prekomjerna opskrba naftnih tržišta trebala biti anulirana iduće godine, ako ne bude značajnijih promjena. “To bi trebalo poduprijeti umjereni oporavak cijena koji očekujemo u idućoj godini”, zaključio je Fritsch.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 47,37 dolara, što znači da je pala 1,84 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentiraj