Ukrajina je na crnu listu u subotu stavila desetak umjetnika, među kojima i slavnog francuskog glumca Gerarda Depardieua, koje Kijev drži “prijetnjom za nacionalnu sigurnost”, optužujući ih da su podržali proruske pobunjenike i rusko pripojenje Krima.

Tim umjetnicima, od kojih su većina ruski glumci i pjevači, zabranjen je nastup na ukrajinskim televizijama i radiju, objavilo je ukrajinsko ministarstvo kulture, koje je objavilo taj popis.

 

  • Među 13 zabranjenih Rusa na tom crnom popisu je i francuski glumac Gerard Depardieu, koji je postao ruski građanin prije dvije godine i krajem srpnja Ukrajina ga je već proglasila nepoželjnom osobom.

 

Ni televizija ni kino dvorane nemaju pravo prikazivati film u kojem sudjeluje neki od tih glumaca s crne liste, objavila je glasnogovornica ministarstva Darina Gluščenko, koja je dodala da će licence za te filmove uskoro povući ukrajinska agencija za film.

Zabrana zahvaća i filmove iz sovjetskog doba, zvijezda filma SSSR-a Mihail Bojarski je na tom popisu, a vlada mu zamjera potpisivanje javnog pisma podrške pripojenja Krima, precizirala je Gluščenko.

Ni pjevači neće biti pošteđeni, a pjesme onih koji su na popisu neće biti puštane ni na radiju ni televiziji.

Na tom je popisu i Josif Kobzon, popularni pjevač poznat kao “ruski Frank Sinatra” i zastupnik u Dumi.

Odnosi Ukrajine i Rusije su na najlošijoj razini od pripojenja Krima u ožujku 2014. nakon koje je slijedila proruska pobuna na istoku Ukrajine, a Kijev i Zapad optužuju Kremlj da ju vojno podržava. U tom sukobu je već poginulo više od 6800 ljudi u 16 mjeseci.

Komentiraj