Pobunjenici Radničke stranke Kurdistana (PKK) moraju otići kako napadi turskog zrakoplovstva na njihove položaje ne bi izazvali civilne žrtve, navelo je predsjedništvo autonomne regije iračkog Kurdistan u subotu.

 

  • U istom priopćenju, Barzani je potaknuo PKK i tursku vladu da nastave mirovni dijalog, dok je primirje koje je trajalo od 2013. propalo nakon nedavnog nasilja.

 

PKK mora udaljiti bojišnicu iz te regije kako civili ne bi bili žrtve rata, priopćio je ured predsjednika regije Masuda Baraznija.

Od 24. srpnja turski F-16 napadaju položaje PKK u Iraku i džihadističke skupine Islamska država (IS) u Siriji, u sklopu rata protiv terorizma, koji je pokrenuo predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon atentata 20. srpnja u Surucu u kojem su 32 osobe izgubile život.

PKK navodi da je izgubila vrlo malo ljudi u napadima dok je turska agencija Anadolija izvijestila u subotu da je oko 260 boraca PKK ubijeno a da su stotine ranjene.

Barzanijeva Demokratska stranka Kurdistana (PDK) se ne slaže s PKK iako je dozvolila njezinim borcima da postave baze u planinama iračkog Kurdistana.

U istom priopćenju, Barzani je potaknuo PKK i tursku vladu da nastave mirovni dijalog, dok je primirje koje je trajalo od 2013. propalo nakon nedavnog nasilja.

Predsjedništvo Kurdistana jasno traži da PKK zadrži svoje vojne položaje izvan regije i ne pruži turskoj vladi povod za napade na civile, rekao je Kifah Mahud, Barazanijev savjetnik.

“Ukoliko PKK ne bude imala baze u regiji Kurdistana, Turska neće bombardirati civile”, naglasio je taj savjetnik.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.