Sisačka Tehnička škola, kao jedna od vodećih u Hrvatskoj po primjeni novih znanja te inovativnih metoda i sadržaja u nastavnom procesu, dosad je kao nositelj brojnih programa ostvarila 11 projekata za koje je iz fondova EU povukla oko milijun eura.

  • Veliki broj projekata odnosio se na primjenu suvremenih nastavnih procesa i korištenje alternativnih izvora energije.

Pritom je, uz praktični rad, važan segment predstavljala i dodatna edukacija nastavnika i učenika.

Pozornost javnosti prije tri je godine izazvao projekt izrade pet solarnih automobila. Sisačkoj Tehničkoj školi su se, kao nositelju projekta, priključile i strukovne škole iz Velike Gorice, Zadra, Osijeka i Kutine. Nastavljajući taj projekt, osim već tradicionalne utrke solarnih automobila, ove je godine proširen i na prvu izložbu električnih automobila, koja je održana u Sisku.

“Još se dojmovi s te velike manifestacije nisu ni slegli, a kao nastavak već najavljujemo novi europski projekt. Kroz program ESF-HR31.14 “Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama” u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada, počinjemo projekt “3D tvornica budućnosti”. Jednogodišnji je projekt vrijedan dva milijuna kuna, a u cijelosti će biti financiran iz Europskog socijalnog fonda”, rekao je ravnatelj Tehničke škole Davor Malović.

I taj se projekt ostvaruje kroz već ranije utemeljenu suradnju sa Srednjom strukovnom školom iz Velike Gorice, Strukovnom školom Vice Vlatkovića iz Zadra, kutinskom Tehničkom školom, Elektrotehničkom i prometnom školom iz Osijeka, te Sisačko-moslavačkom županijom i Područnim uredom HZZ-a u Sisku, kao partnerima. Tim projektom hrvatske srednje škole prvi put ulaze u područje svemirske tehnologije. Cilj je izrada novog kurikuluma iz područja 3D tehnologije, robotike i ICT tehnologije. U tu će se svrhu stručnim usavršavanjem obuhvatiti 22 nastavnika iz pet škola te 30 učenika, koji će na taj način steći nove kompetencije i biti konkurentniji na hrvatskom i međunarodnom tržištu rada.

“Raduje me nastavak suradnje pet strukovnih škola, koje uvode nove tehnologije i stječu nova znanja na korist svojih učenika. Ovim projektom činimo zajednički korak u budućnost”, rekao je ravnatelj osječke Elektrotehničke i prometne škole Antun Koračić.

Zadatak je nastavnika i učenika pet strukovnih škola da primjenom 3D tehnologije svaka izradi “rover”, robotizirano vozilo specijalne namjene iz svemirskog programa. Kako je naglasio voditelj projekta Stevče Arsoski, inače idejni začetnih većine projekata, ne radi se o igračkama, nego o većim vozilima od kojih će svako imati posebnu uporabnu namjenu. Obaveza je svake škole da učenici sami izrade najmanje 30 posto dijelova za vozilo printanjem u 3D tehnologiji. Već je u tijeku nabavka suvremene opreme.

Budući da je riječ o izvanškolskim aktivnostima, za potrebe edukacije nastavnika i učenika organizirana je Ljetna škola na Korčuli, gdje će se organizirati brojne radionice.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.