Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje u travnju će obilježiti deset godina postojanja. Dugogodišnji predsjednik stranke i aktualni osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić u razgovoru za Nacional analizira trenutačnu poziciju i stanje u stranci, odgovara na pitanje kako je doživio smjenu na čelu stranke kad ga je u listopadu na mjestu predsjednika HDSSB-a zamijenio Dragan Vulin i govori o svomodnosu s Branimirom Glavašem. Bez obzira na tvrdnje da će biti župan samo do lipnja i na pola mandata povući se s te funkcije, Šišljagić obavlja svoje protokolarne dužnosti. Intervju za Nacional dao je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, nakon otvaranja retrospektivne izložbe Julija Knifera. Informacije o odlasku odbacuje i kaže da ga na to može natjerati samo politički progon. Tvrdi da će HDSSB na parlamentarne izbore izići samostalno, a u stranci su uvjereni da nijedna hrvatska Vlada neće moći sastaviti svoj kabinet bez suradnje s njima. Šišljagić je Nacionalu posredno najavio moguću koaliciju s HDZ-om.

[quote_box_center]

  • ‘Glavaš je za mene žrtva političkog progona, ali ljut sam na njega zbog štrajka glađu i odbijanja tekućine’
  • ‘Na parlamentarne izbore HDSSB izlazi samostalno. Vjerujem da ćemo nakon izbora imati značajan utjecaj na sastavljanje izvršne vlasti. U tom smislu moguća je suradnja s HDZ-om, ali isključivo na programskim načelima’

[/quote_box_center]

NACIONAL: HDSSB za nešto više od mjesec dana obilježava desetu obljetnicu postojanja. Kako kao dugogodišnji predsjednik stranke gledate na to razdoblje?

HDSSB je nastao kao pokret i izraz sveopćeg nezadovoljstva ekonomskim stanjem u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu, posebno odnosom nacionalnih političkih elita koje su sustavnim zanemarivanjem i maćehinskim odnosom slavonsko-baranjsku regiju pretvorili u najsiromašniji dio Hrvatske. Centralizirana država u čiju se blagajnu kroz porezni sustav slijevalo više od 90 posto svih javnih financija nije vodila računa o ravnomjernoj raspodjeli novca iz državnog proračuna u funkciji osiguranja ravnomjernog razvoja svih hrvatskih regija. Uzalud smo nas nekolicina u Hrvatskom saboru pokušavali uvjeriti tada vladajuće u neodrživost takvoga stanja, u potrebu znatno većeg ulaganja u ovaj dio Hrvatske kako bi se pokrenula proizvodnja i gospodarstvo u cjelini.

Kad je HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru donijela državni proračun za 2005. u kojem su opet izostali svi važni kapitalni i strateški projekti u Slavoniji i Baranji i odbijeni svi naši amandmani, bilo je jasno da bez odlučne političke borbe i radikalizacije nema opstanka za žitelje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. U travnju 2005. Inicijativni odbor za osnivanje udruge građana HDSSB trebao je održati sjednicu u prostoru Hrvatske gospodarske komore u Osijeku, gdje smo po nalogu tadašnje vlasti naišli na zaključana vrata. Nepunih šest mjeseci kasnije utemeljen je i registriran HDSSB kao udruga građana, a nakon godinu dana i politička stranka HDSSB. I to su počeci naše političke borbe za naš zavičaj, za našu Slavoniju, Baranju i Srijem, borbe protiv siromaštva, borbe za održivi razvoj. Ta politička borba za gospodarsku regionalizaciju, za pravedan porezni sustav i decentralizaciju traje i danas. Za bolju Hrvatsku, za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, za napredak i dostojan život svakog hrvatskog građanina. Tada su nas HDZ-ovci, u čemu se osobito isticao Vladimir Šeks, prozivali autonomašima i rušiteljima ustavno-pravnog poretka. Danas, deset godina poslije, sve relevantne stručne i znanstvene institucije, pa i ozbiljne političke stranke, ukazuju na potrebu regionalizacije, decentralizacije, promjene poreznog sustava te ravnomjernog i ujednačenog razvoja Hrvatske.

NACIONAL: Koliko se u zadnjih deset godina u odnosu Zagreba prema Slavoniji i Baranji stanje promijenilo?

Nažalost, situacija je iz godine u godinu sve lošija. Na to je zasigurno utjecala svjetska kriza i recesija, ali prije svega potpuno promašena nacionalna politika HDZ-ovih i SDP-ovih vlada. Centralizacija i metropolizacija još je izrazitija, sve ključne odluke donose se u Zagrebu, birokracija buja i strahovito je spora, a pravosuđe neučinkovito i nevjerodostojno. U takvim uvjetima nedostaju toliko željene investicije. Država je zbog enormnog zaduživanja pred bankrotom, aktualna vlast djeluje izgubljeno, potrebne odlučne reforme su izostale, a država još više opterećuje svoje građane, ali i gospodarstvo novim porezima i nametima.

NACIONAL: Od listopada 2014. više niste predsjednik HDSSB-a. Kako se osjećate i jeste li zbog toga razočarani?

Nemam razloga biti razočaran. Gospodin Vulin ima stručne, profesionalne i ljudske kvalitete. On je bio moj izbor i za zamjenika župana i mislim da se na toj funkciji već dobro snašao i dokazao.

NACIONAL: Kakvu budućnost vidite u stranci?

U politici sam već dvadeset godina. I nisam se ni u jednom trenutku opterećivao svojom političkom budućnošću. Na svakoj dužnosti davao sam cijelog sebe. To i sada činim. Politika mi nije profesija, u politici danas jesi, sutra nisi. No jako mi je važno dobro obaviti svaki posao i svojim radom opravdati povjerenje.

NACIONAL: Pojavile su se tvrdnje da ćete se u lipnju, nakon što istekne pola vašeg mandata, povući s mjesta osječko-baranjskog župana. Ako je to točno, kamo idete?

I do mene su došle takve priče i kombinacije. Ne isključujem mogućnost da je to želja određenih pojedinaca ili političkih suparnika. Uostalom, što sve nisu činili i ne čine u pokušaju da me na sve moguće načine kompromitiraju. Za župana su me izabrali birači, ukazali mi povjerenje da vodim Osječko-baranjsku županiju. I to povjerenje ne namjeravam izigrati kojekakvim prizemnim političkim kombinacijama i manipulacijama. Nemam namjeru povući se s mjesta župana, ne pada mi na pamet iznevjeriti povjerenje ljudi koji su me birali.

NACIONAL: Uskok provodi istragu protiv vas od svibnja prošle godine zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti. Pod sumnjom ste da ste zajedno sa suradnicima sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od 142.000 kuna, a Osječko-baranjsku županiju oštetili za otprilike 200.000 kuna. U kojoj je fazi postupak i je li to razlog za povlačenje?

Moram priznati da nikada u životu nisam pomislio da ću se naći u takvoj situaciji. I ne pada mi na pamet povući se zbog raznoraznih potpuno neutemeljenih laži i pritisaka. Vjerujem da će pokrenuta istraga biti objektivna i profesionalna i na kraju otkloniti sve sumnje što ih siju ovakve monstruozne optužbe i insinuacije. Prozivali su me i prije, kao autonomaša, rušitelja ustavno-pravnog poretka, s najviših državnih instanci javno prozivali da sam državni neprijatelj u vrijeme izbora za osječko-baranjskog župana 2009., pokušali kompromitirati raznoraznim gadostima. Ovaj put istražne radnje provode se još od 18. rujna 2013., već godinu i pol. Dovoljno vremena da se utvrdi jesam li ili nisam lopov. Ne bojim se nikoga, jer mi je savjest čista. I mirno spavam. Za razliku od onih koji i u ovom slučaju pokušavaju lažima i konstrukcijama kompromitirati i mene i HDSSB.

NACIONAL: Branimir Glavaš ponovo je u Remetincu. Koliko cijela situacija oko njega još uvijek opterećuje stranku?

Glavaš je utemeljitelj HDSSB-a, general Hrvatske vojske i heroj Domovinskog rata. Kad se suprotstavio vlasti, započeo je politički progon i politički proces protiv njega, kako bi ga eliminirali iz politike i razbili HDSSB. Glavaš je žrtva političkog progona već punih deset godina, otkad je pokrenuo HDSSB koji su Sanader i HDZ doživjeli kao ozbiljnu političku prijetnju. Poznati su mi svi detalji iz sudskog postupka: neprofesionalni i nemoralni postupci Vladimira Fabera na mjestu načelnika policije, proglašenje krunskim svjedokom Krunoslava Fehira, ubojice po vlastitom priznanju, sami ste ovih dana svjedoci cirkusa na relaciji Županijski sud u Zagrebu – Vrhovni sud – Ustavni sud. Ne postoji ni jedan jedini suvisli dokaz da je Branimir Glavaš naredbodavac ili izvršitelj tih zvjerskih zločina. I zato je stranka stala iza njega. Zbog više nego očitog politički motiviranog progona i sudskog postupka, a bez relevantnih dokaza, HDSSB nikada nije priznao presudu sudbene vlasti. Tražimo pravedan i objektivan sudski postupak, bez političkih i inih pritisaka kojima smo svjedočili.

NACIONAL: U kakvom ste danas odnosu s Glavašem? Je li točno da ste u sukobu?

Mnogi politički “uglednici” željeli bi da jesmo. Moram ih razočarati. S Glavašem sam u dugogodišnjem prijateljskom odnosu. Doduše, ne slažemo se u svemu, ljut sam na njega što ovih dana štrajka glađu i odbija tekućinu. Pokušao sam ga neki dan odgovoriti od toga, jer upravo to i jest cilj naših zajedničkih političkih neprijatelja: da ugrozi svoje zdravlje i dovede u pitanje svoj život.

12.03.2015., Osijek - Vladimir Sisljagic, zupan Osjecko-baranjske zupanije i bivsi predsjednik HDSSB-a.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
‘Koalicija s HDZ-om moguća je, ali tek nakon izbora’Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

NACIONAL: Stranka je bila najveći član Saveza za Hrvatsku koji više ne postoji. Gdje vi vidite razloge loših rezultata na izborima za Europski parlament i predsjedničkim izborima?

Savez za Hrvatsku okupljen je u funkciji europarlamentarnih izbora. U situaciji kad je Hrvatska jedna izborna jedinica HDSSB je procijenio da ima kudikamo više šanse dobiti jednog europarlamentarnog zastupnika u udruživanju stranaka srodnih političkih programa nego da na izbore ide sam, jer je regionalna stranka. I ne bih rekao da je rezultat bio loš. Nedostajala su nam 204 glasa da HDSSB u Europarlamentu ima jednog zastupnika. Savez za Hrvatsku jednoglasno je podržao odluku Milana Kujundžića da se kandidira za predsjednika Republike. Sukladno financijskim mogućnostima, i HDSSB je sudjelovao u toj kandidaturi. Sve ostalo, pa i rezultat, u najvećoj mjeri ovisilo je o Kujundžiću. Ne doživljavam to kao neuspjeh HDSSB-a.

NACIONAL: Bliže se parlamentarni izbori. Biste li lakše surađivali s Tomislavom Karamarkom nego što surađujete sa Zoranom Milanovićem?

Na dužnosti župana surađivat ću i s crnim vragom ako je to za dobrobit naše županije i njenih žitelja. Dosad sam kao župan imao u pravilu vrlo korektne odnose i dobru suradnju na brojnim projektima koji su provedeni ili se provode u Osječko-baranjskoj županiji s nadležnim ministarstvima i institucijama neovisno o tome je li na vlasti bio HDZ ili SDP. Komunikacija, razgovori, usuglašavanja određenih stajališta, poglavito onih ključnih, nacionalnih, prijeko su potrebni radi iznalaženja najboljih rješenja.

U razmišljanjima glede politike i sveukupnih društvenih i inih odnosa u Hrvatskoj velike su razlike u odnosu na Tomislava Karamarka, a jednako tako i na Zorana Milanovića.

NACIONAL: Na koje razlike mislite?

Mislim na politička stajališta HDSSB-a koja se jasno razlikuju od stajališta HDZ-a, ali i SDP-a. Karamarko i Milanović su personifikacije tih dviju stranaka. Mi smo regionalna stranka i tražimo regionalizaciju, decentralizaciju, promjenu poreznog sustava i veću mogućnost udjela poreza na lokalnoj razini. Više je nego očito da HDZ i Karamarko to odbija. S druge strane, Milanović, premda u Planu 21 ima jasno naznačenu regionalizaciju, po tom pitanju nije napravio ništa. SDP je tu na istim osnovama i danas kao i 2011. godine kad je dobio izbore. Mi se u tim pitanjima jako, jako razlikujemo.

NACIONAL: Kakva je strategija HDSSB-a za parlamentarne izbore? Je li i u kojim okolnostima moguća koalicija s HDZ-om?

Na parlamentarne izbore HDSSB izlazi samostalno. Vjerujem da ćemo nakon parlamentarnih izbora imati značajan utjecaj na sastavljanje izvršne vlasti. U tom smislu moguća je suradnja HDSSB-a, ali isključivo na programskim načelima.

NACIONAL: Krivite li Krešimira Bubala zbog gubitka izbora u Osijeku?

Mislim da je u svom mandatu gradonačelnika Krešimir Bubalo obavio izvrstan posao. Stabilizirao je vrlo problematičnu zatečenu financijsku situaciju u Gradu Osijeku i pokrenuo niz projekata i gradskih investicija. HDSSB je 2013. s 14 vijećničkih mandata u Gradskom vijeću postigao izvrstan rezultat. I Bubalo je kao kandidat za gradonačelnika u prvom krugu imao jako dobar rezultat. A rezultat drugog kruga izbora posljedica je političkog inženjeringa osovine HDZ-a i SDP-a oko koje su se okupile sve ostale političke opcije u Osijeku protiv HDSSB-a. Nažalost, rezultat takvog političkog inženjeringa danas trpe građani Osijeka.

Komentiraj

PODIJELI
Saša Drinić, vanjski suradnik Nacionala. Pratim teme iz različitih sfera društvenog života. Radim kao novinar Osječke televizije gdje uređujem emisiju TV koktel. Ispred radijskog mikrofona Studentskog Unios radija u Osijeku uređujem i vodim emisiju Šalica razgovora.