Rusija razmatra mogućnost razmještaja svojih vojnih snaga na granice planiranih tampon zona u Siriji, dva do tri tjedna nakon što se finalizira sporazum s Turskom i Iranom, rekao je u utorak ruski pregovarač Aleksander Lavrentjev.

Moskva se nada da će konačni dokument s Ankarom i Teheranom potpisati u srijedu, rekao je novinarima nakon niza sastanaka u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Rusija i Iran, koji podupiru vladu predsjednika Bašara al-Asada i Turska, koja podupire neke pobunjeničke grupe, načelno su se u svibnju tijekom prethodnog kruga pregovora dogovorile da će u Sirji stvoriti četiri tampon zone. Planirani lipanjski sastanak na kojemu su trebali razraditi pojedinosti odgođen je.

Od svibnja, kada je postignut dogovor, u pobunjeničkom uporištu u pokrajini Idlib, na sjeverozapadu Sirije, uglavnom je vladao mir.

No sukobi su nastavljeni na ostalim bojišnicama u zapadnom dijelu Sirije, uključujući Istočnu Gutu i Damask te oko jugozapadnoga grada Dere gdje vladine snage i njihovi saveznici pokušavaju “slomiti” preostale pobunjeničke skupine.

Lavrentjev je kazao novinarima da Moskva i njezini partneri još uvijek raspravljaju o detaljnim kartama i ostalim pojedinostima koje se odnose na južne zone i pokrajinu Idlib. Dogovor je postignut u pogledu granica preostalih dviju zona, u pokrajini Homs i području blizu Damaska.

“Sporazumom je predviđena prisutnost ruske vojne policije u tampon zonama, no još nismo dogovorili sve pojedinosti”, rekao je.

Komentiraj