Virus zika, koji prenose komarci i u novorođenčadi izaziva mikrocefaliju, mogao bi se proširiti na Europu jer je vrijeme sve toplije, iako je taj rizik od niskog do umjerenog, izjavili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu.

U prvoj procjeni prijetnje koju zika predstavlja Europi, europski ured WHO-a priopćio je da je sveukupni rizik malen do umjeren. Najviši je na područjima na kojima su aktivni tigrasti komarci, posebice na otoku Madeiri i sjeveroistočnoj obali Crnog mora.

“Postoji rizik od širenja virusa zika u europskoj regiji i… taj rizik varira od zemlje do zemlje”, izjavila je Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

“Posebice pozivamo zemlje s većim rizikom da osnaže svoje nacionalne kapacitete i učine prioritetnima aktivnosti koje će spriječiti izbijanje bolesti”, kazala je.

Europska regija WHO-a pokriva 53 zemlje i gotovo 900 milijuna stanovnika. Prostire se od Artičkog oceana na sjeveru do Sredozemlja na jugu i od Atlantika na zapadu do Tihog oceana na istoku.

U 35 zemalja rizik širenja zike je vrlo nizak ili nizak jer u njima nema tigrastih komaraca, a u ostalih 18, mahom sredozemnih, rizik je umjeren. U toj skupini umjerena rizika je i Hrvatska.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.