Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je u utorak kraj epidemije ebole u Gvineji, dvije godine nakon njenog početka, javljaju svjetske agencije. Stanovnici ove afričke zemlje u znak proslave organiziraju brojne koncerte i vatromete.

U epidemiji je umrlo više od 2500 osoba samo u Gvineji, dok je još 9 tisuća ljudi umrlo u susjednim Liberiji i Sierra Leoneu. Liberija je proglasila kraj epidemije u rujnu, a Sierra Leone u studenom. Ipak, u Liberiji su zabilježeni novi slučajevi ebole.

Smatra se da je zemlja ‘slobodna od epidemije’ nakon što prođu dva ciklusa inkubacije (42 dana) od posljednjeg negativnog testa. “Ovo je najbolji poklon za kraj godine koji smo mogli dobiti. Odlične vijesti”, rekla je bivša pacijentica za agenciju AFP.

Ali, zdravstveni radnici još su uvijek na oprezu. “Iako je prijenos zaustavljen, bolest još nije potpuno poražena”, poručuju stručnjaci. Bruce Aylward iz WHO-a rekao je kako su sljedeći mjeseci najvažniji, a WHO-ovi timovi će ostati u tri afričke zemlje kroz cijelu 2016. godinu.

Komentiraj