Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u utorak da ebola u zapadnoj Africi više ne predstavlja globalnu prijetnju za zdravlje ljudi, iako je od tog virusa u Gvineji u ožujku umrlo pet ljudi.

“Epidemija ebole u zapadnoj Africi više ne predstavlja prijetnju za javno zdravlje na međunarodnoj razni”, izjavila je Margaret Chan, direktorica WHO na konferenciji za novinare i tako ukinula globalnu uzbunu proglašenu u kolovozu 2014.

Odbor za hitne situacije WHO-a je ranije u utorak održao telekonferenciju s predstavnicima Gvineje, Liberije i Sijera Leonea, trima  najpogođenijim zemljama.

Epidemija je u prosincu 2013. izbila u Gvineji i bila je najgora od otkrića tog virusa u središnjoj Africi 1976. Potom se proširila na Liberiju i Sijera Leone, pa je u tim trima zemljama bilo koncentrirano više od 99 posto oboljelih. Prema službenim podacima umrlo je 11.300 zaraženih od 28.000 zabilježenih slučajeva.

Chan je priznala da su te tri zemlje i dalje osjetljive na moguće ponovne pojave bolesti, kao Gvineja gdje je pet osoba umrlo od 16. ožujka.

Ona je ponovila da je oprez ključan u odgovoru na moguće nove slučajeve. “Posebno je važan brz odgovor kako bi se izolirani sučajevi mogli tretirati bez kašnjenja”, zaključila je Chan.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.