Sirijci u opkoljenim područjima Daraye i Deir al-Zora jedu travu jer je tim gradovima prekinuta opskrba humanitarnom pomoći, izvijestio je u petak Svjetski program za hranu (WFP).

“Ljudi su cijele dane bez imalo hrane… u najtežim slučajevima šalju djecu da mole za mrvicu hrane i jedu travu”, stoji u izvješću.

Deir al-Zor je pod opsadom Islamske države, a Darayu su opkolile vladine snage. UN nastoji onamo poslati hranu.

Stanovnici obaju gradova jedva dnevno uspijevaju osigurati samo jedan obrok, a prioritet su im djeca, stoji u priopćenju WFP-a. U Darayi sporadično ima svježeg kruha po enormno visokoj cijeni, a cijena riže 17 je puta viša nego u Damasku.

Unatoč primirju koje traje gotovo tri tjedna, sirijska vlada odbija dati dopuštenje UN-ovim humanitarnim konvojima da uđu u šest područja pod opsadom njihovih snaga, među kojima je i Daraya.

“Ovo je kršenje međunarodnog prava”, rekao je u četvrtak savjetnik za humanitarna pitanja UN-a  Jan Egeland.

Komentiraj

FOTO:EPA/MOHAMMED BADRA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.