Aleksandar Vulin kazao je kako je izjava ministra unutarnjih poslova RH Vlahe Orepića, da više neće biti zakonskih osnova za ćirilicu u Vukovaru, “najava rasnih zakona kao u NDH”.

Orepić je reagirao na otvoreno pismo Milorada Pupovca, koji mu je u subotu poručio da takvim najavama plaši srpsku manjinu u Hrvatskoj. Odgovor ministra unutarnjih poslova možete pročitati OVDJE.

“Koliko god malo Srba živelo u Hrvatskoj, izgleda da ih je previše za Vladu Hrvatske”, rekao je u nedjelju srbijanski ministar Vulin. “Čuli ste ga kako kaže da će na taj način riješiti problem ćirilice. Zašto je ćirilica problem, zašto je pisati na ćirilici ili na bilo kojem drugom pismu problem?”, pitao se Vulin u Jagodini.

Podsjetio je i da su u NDH postojali takozvani “rasni zakoni” na temelju kojih se moglo ubijati ili pljačkati Srbe, Židove i Rome, piše N1.

“Kada smo mi upozoravali na povratak ustaštva, nismo to govorili samo zato što nam se ne sviđaju nečije pesme ili način na koji se paradira Kninom, već zato što kada vratite ustašku ideologiju u službenu politiku, završite s tim da je problem što Srbi pišu ćirilicom i da je problem što uopće Srbi žive u Hrvatskoj, i što ih je ostalo tako malo koliko ih je ostalo”, kazao je Vulin.

Također je upozorio da bi Orepićeva najava o brisanju lažnih prebivališta trebala zabrinuti i Europsku uniju.

“Ako su rasni zakoni, u kojima se traže zakonska rješenja da čitav jedan narod prikažete kao narod koji krši zakon i koji ne bi smio pisati svojim pismom, budućnost jedne europske zemlje, onda se mi moramo zapitati kakva je to Europa, i misli li Europa da može takvom politikom privući bilo koga, pa i Srbiju”, ocijenio je Vulin.

Komentiraj