Predsjednik Zajedničkog vijeće općina (ZVO) Dragan Crnogorac rekao je nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović u njezinu privremenom uredu u palači Srijemu u Vukovaru kako to vijeće smatra da se problema u vezi s dvojezičnosti u Vukovaru mora riješiti razgovorom i poštovanjem zakona.

 “Naši stavovi su poznati, kao i stavovi braniteljskih udruga s druge strane. Što se nas tiče, zakon i međunarodne norme se moraju poštovati. Predsjednica nam je dala podršku za razgovor, a možda je i ona ta koja treba pozvati sve strane na razgovor, i ne samo ona, nego i mandatar. Nadamo se dobrom i zajedničkom rješenju i da se o Vukovaru više ne govori samo kroz prizmu ćirilice, kao da je ona jedini problem u gradu”, rekao je Crnogorac.
Na primjedbu novinara kako je mandatar Tihomir Orešković izjavio da će ćirilica doći u Vukovar, ali još nije vrijeme za to, Crnogorac je odgovorio: “A kada je vrijeme je uvedemo ćirilicu?”

“Prošlo je pet godina od popisa stanovništva i kada ćemo to učiniti? U osmoj, devetoj godini? Moramo sjesti i razgovarati, hoće li to biti postupno, hoće li se izbjeći neka mjesta, ali o tome se trebalo razgovarati i prije pet godina”, zaključio je.
Također je rekao kako je predsjednica Grabar-Kitarović upozorena i na nepoštovanje odluke o sudjelovanju Srba u državnim institucijama.

“Ta zastupljenost izrazito pada. Gdje ode pripadnik nacionalne manjine u mirovinu, na njegovo mjesto se najčešće ne prima više pripadnik nacionalne manjine nego većinskog naroda”, rekao je.

Predsjednica Republike u vukovarskome privremenom uredu primila je i predstavnike Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) koji su s njom, kako je novinarima objasnio predsjednik te udruge Josip Kompanović, razgovarali o mjerama za poboljšnje stanja na ratom stradalim područjima.

“Od nove Vlade očekujemo donošenje novog zakona o područjima od posebne državne skrbi koji će ponovno inkorporirati ona prava koja su postojala”, izjavio je novinarima Kompanovć. Ocijenio je kako je Vlada Zorana Milanovića svojim postupcima u protekle četiri godine prouzročila pravu pošast na područjima od posebne državne skrbi ostavivši iza sebe “spaljenu zemlju”. Također je rekao kako se ZPH zauzima za to de se svi poslovi vezani uz povratak vrate u Ministarstvo regionalnog razvoja.

“Na veliko zadovoljstvo, mogu reći da je predsjednica prihvatila naše prijedloge i obećala suradnju”, istaknuo je Kompanović.

Predsjednica je popodne u privremenom uredu primila i desetak građana.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.