Na adrese pojedinih hrvatskih branitelja iz Vukovara proteklih dana počele su stizati obavijesti u kojima se navodi kako je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije protiv njih pokrenulo postupak koji je ustupljen Republici Hrvatskoj.

“Također Vas izvještavamo da Ministarstvo branitelja, zajedno s Ministarstvom pravosuđa, drugim nadležnim institucijama, odnosno Vladom Republike Hrvatske poduzima sve korake da se ukine primjena spornih Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kojim se Republika Srbija samoinicijativno proglasila nadležnom za vođenje postupaka za ratne zločine na teritoriju bivše SFRJ“, stoji u dopisu kojega potpisuje ministar Tomo Medved.

U daljem tekstu dopisa stoji i kako ministarstvo stoji na raspolaganju za svu pravnu pomoć, pojašnjena i dodatne informacije.

Iz Ministarstva pravosuđa ranije je objavljeno kako se na tjeralici za ratne zločine srbijanskog Tužiteljstva nalaze 43 osobe. Među onima koji su dobili dopis iz ministarstva je i vukovarski branitelj Tihomir Purda koji je upravo radi tjeralice iz Srbije bio uhićen na Graničnom prijelazu Orašje (BiH) 5. siječnja 2011. godine.

Purda je u pritvoru zatvora Zenica proveo 57 dana prije nego li je oslobođen. Dopis iz Ministarstva branitelja dobio je u četvrtak, 4. kolovoza.

Komentiraj

FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.