Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da će se ministri u njegovoj vladi ubuduće “maksimalno suzdržavati” od komentara i reagiranja na izjave hrvatskih dužnosnika, a da će Srbija nastaviti provoditi politiku mira i dobrosusjedskih odnosa, uz očuvanje integriteta i suvereniteta cijele države.

“Od danas će se ministri maksimalno suzdržavati od reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske i od hrvatskih dužnosnika, ne zato što su oni veliki, a mi slabi ili zato što se mi njih bojimo već zato što hoćemo da prestanu s politikom kojom žele Hrvatsku i Srbiju predstaviti kao dvije nedorasle i nezrele države koje igraju ping-pong”, rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Srbijanski premijer započeo je konferenciju citirajući ocjene hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača kako Vučićeve izjave o ustaškim zločinima poput “vađenja očiju” i “sječenja očiju i noseva” nisu metafore kojima se grade dobrosusjedski odnosi.

“To nisu nikakve metafore, na žalost, volio bih da jesu, to su činjenice i stvarne stvari koje su se događale u vrijeme ustaške vladavine. Ni o kakvim metaforama nisam govorio, nije bilo prenesenog značenja, već činjenica”, objasnio je Vučić.

Srbijanski premijer je naglasio kako mu je “žao što se dužnosnici iz Hrvatske neće odreći te vrste fašističke prošlosti koja je iskazana u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obilježili”.

“Ne tražimo da kažu da je to bio genocid – iako je, već samo da izraze sućut i kajanje obiteljima žrtava, a ne da u svojim izjavama osuđuju unuke žrtava, a veličaju djedove krvnike”, rekao je Vučić.

“Neka nastave vrijeđati, time će govoriti više o sebi nego o nama. A mi ćemo nastaviti graditi svoju ekonomiju kako bi im se suprotstavili najboljim rezultatima”, rekao je srbijanski premijer na tiskovnoj konferenciji.

“Svaku našu pobjedu, uspjeh i rast oni doživljavaju kao vlastiti poraz”, rekao je Vučić dodajući da Hrvatsku smeta da će Srbija, s obzirom na veći rast od Hrvatske, u budućnosti brže napredovati.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.